Karakter üzerine birkaç söz

A -
A +
Karakter kelimesini hepimiz duymuşuzdur. Peki bakın karakter ne demektir? Bir şeyi benzerlerinden ayırmaya yarayan temel özellikleri “karakter” diye tanımlıyoruz.
Fransızcadan dilimize gelen bu kelime; bizde huy, mizac, seciye ve ahlak anlamında kullanılır.
Bir nesnenin yapısını, diğer nesnelerden ayıran kalite ve özelliklere karakter denildiği gibi ahlakî değerleri ifâde etmek için de karekter kelimesi kullanılır.
“Karakter sâhibi insan” veya “karaktersiz kimse” diye tanımlanırken iyi ve kötü kimseleri belirtmek için de karakter kelimesi kullanılır.
Yine biyoloji ilminde “karakter” herhangi bir canlının görülebilen bir özelliği veya davranış tarzı olsa da daha çok kişilerin psikolojisini ifadelendirmede kullanılan bir kavram olmuştur.
Karakter özellikleri, uzun sürede biçimlendiği için yıllar geçtikçe katılaşır ve değişmez bir özellik hâline gelir. Terbiyenin belli yaştan sonra güç hâle gelmesi, bunun böyle olduğunu göstermektedir. Can çıkmadan huy çıkmaz atasözü de bu anlamda kullanılmaktadır.
Bazı durumlarda karakter çizgileri kişinin normal dışı davranışları da olsa kendini rahatsız etmez, tersine haz vericidir.
Karakter bozukluklarında iç çatışmaları ve dürtüler açığa vurulmuş, kişinin davranışına yansımıştır. Yâni karakter bozukluğu olan bir kimse kendisini çevreye değil, çevreyi kendisine uydurmaya çalışmaktadır.
Bu durum, kişinin çevresiyle ve toplumun ahlâk değerleriyle çatışmasıyla sonuçlanır.  
Karakterin gelişmesi: Uygun bir âile ortamında küçük bir çocuk, ana-babasının yardımıyle hangi davranışlarını nasıl düzenleyeceğini, neyin yanlış, neyin doğru olduğunu öğrenir. Çocuk, doğumdan başlayarak karşılaştığı engellenmeleri, çatışmaları yenmek için savunma mekanizmaları aracılığıyla özel tepkiler gösterir.
Çünkü bir davranışın tekrârı, yeni çözüm bulunmasından daha kolay ve ekonomiktir. Böylece benzer hallerde aynı davranış ve tepkiler ortaya çıkar ki, bu da karakteri, o kimseye özel bir şekilde oluşturmuş olur. Konuyu özetlersek aslında karakter, kazanılmış alışkanlık, tepki ve davranışların terkibinden başka bir şey değildir.
***
 
 
 
ŞİİR
 
Bekleyen
 
 
Sen, kaçak bir ürkek ceylansın dağda,
Ben, peşine düşmüş bir canavarım!
İstersen dünyayı çağır imdada;

Sen varsın dünyada, bir de ben varım!
 
 
Seni korkutacak geçtiğin yollar,
Arkandan gelecek hep ayak sesim.
Sarıp vücudunu belirsiz kollar,
Enseni yakacak ateş nefesim.
 
 
Kimsesiz odanda kış geceleri,
İçin ürperdiği demler beni an!
De ki: Odur sarsan pencereleri,
De ki: Rüzgar değil, odur haykıran!
 
 
Göğsümden havaya kattığım zehir,
Solduracak bir gül gibi ömrünü.
Kaçıp dolaşsan da sen, şehir şehir.
Bana kalacaksın yine son günü.
 
 
Ölürsün... Kapanır yollar geriye;
Ben mezarla sırdaş olur, beklerim.
Varılmaz hayale işaret diye
Toprağında bir taş olur, beklerim...
NFK
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
PARMAĞINIZA KIYMIK BATTIYSA:
Zarar görmüş bölgenin üzerine iyice olgunlaşmış bir muzun birkaç dilimini koyun ve bir bandajla kapatın.
Muzun içindeki enzimler ciltteki yabancı maddenin çıkmasını kolaylaştıracaktır.

İNATÇI LEKELER İÇİN:

İnatçı lekeleri çıkarmak için, lekenin üzerine saç şampuanı sürün, bir kaç dakika beklektikten sonra lekeli bölümü elinizde çitileyerek yıkayın.

DİRSEK VE TOPUK SERTLEŞMESİ

Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız,bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.

ATASÖZÜ

“Yenilmedik aş olmaz başa gelmedik iş olmaz.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.