Değişim; sorunların sıkıntıların farkına varıp çözüm üretebilmek için plan, program ve eylemin gerçekleşmesi sürecidir. Şunu unutmamak gerekir. Değişime öncelikle kendimizden başlamalıyız. Zayıf yönlerimizi tespit edip gidermek için gerekli adımı atmamız gerekir. Aklınıza gelen her düşünce geleceğinizi oluşturmaktadır. Kendinizi sevin. Bu takdirde hayatınız bir düzene girer. Geçmişinizden kurtulmalı ve herkesi bağışlamalısınız. Her birimiz düşünce ve duygularımızla kendi yaşam deneyimlerimizi oluşturuyoruz. Düşünce ve sözcüklerimizle deneyimlerimizi oluşturmaktayız.
Sürekli kendinizi ve başkalarını yargılamak sağlıklı bir düşünce değil. Düşüncelerinizi olumsuz duygulardan arındırmanız gerekiyor. Geçmişi bırakmak, kendiniz dâhil herkesi affetmeyi seçmelisiniz. Affetmeyi istemeyebilirsiniz ancak affetmeyi istekliyim diyebilmek bile iyi bir adımdır. İyileşme sürecini başlatın. Kendi iyiliğiniz için geçmişi bırakmak ve herkesi affetmek mutlaka gerekli.
Kullandığınız sözcükler düşüncelerinizin birer göstergesidir. İnandığınız şeylerin sizin için doğru olduğudur. Güzel bir hayat istiyorsanız güzel düşünceleriniz olmalı. Üretkenlik içinde geçen bir hayat istiyorsanız, üretken düşünceleriniz olmalı, sevgi dolu bir hayat istiyorsanız seven düşüncelere sahip olmalısınız. Düşünceleriniz geleceğinizi oluşturur. Hayatınızın şu anında istemediğiniz şeyleri yaşıyorsanız durumu değiştirmek için düşüncelerinizi kullanmalısınız ve hemen şu anda değişmeye başlayabilirsiniz.
“Değişmeye istekliyim” bu olumlu ifadeyi sık sık kullanın. Hayatınızda değişiklikler olmaya başladığında değişikliklerin oluşmasına izin verin. Şuna özellikle dikkat edin. Değişmeye istekli olduğunuzu söyledikçe, hayatınızdaki bazı şeyler kesinlikle değişmeye başlayacaktır. Değiştiğinizi hissettikçe mutlu olacaksınız mutlu oldukça başarmaya yöneleceksiniz.
Nurettin Bozan- Eskişehir
Barışık ve küskün
Bir gün sözlerimle yükseleceğim gökyüzüne
O ana dek azmediyorum sınandığım kadere
Bazen ne yapsam da sıkışıp kalırım kedere
Erkekler de ağlar kimsenin olmadığı yerde
Gözyaşlarımı siler misin derdimi bulunca
Çıkarım sakladığım yerden beni duyunca
İçimde bir yazar var anlatır kendini sayfalarca
Ama bir süre sonra susar kimse onu anlamayınca
O ki kendisiyle bu kadar barışık olup küs kalabilen
Var mı bu çelişkide darmadağın olmadan durabilen
Zannetmem bir çırpıda bu psikolojiyi çözebilen
Göremedim daha düğümü çözmek yerine kesebilen
İşte asıl o vakit kendini kabullenebilir mi insan
Belki de içindeki çığlıklar olur ona güzel bir lisan
Kim bilir o zaman hedefe daha iyi alabilir nişan
Çünkü bu kısa ömründe sevinip olmamalı perişan
Hakazim
KÂİNAT: 1. Var olan şeylerin cümlesi, hepsi, yaratılanlar, mevcudat. 2. Dünya, âlem, cihan.
KASVET: 1. Katılık, sertlik. 2. merhametsizlik, acımazlık. 3. sıkıntı, gönül darlığı, bizde üçüncü manası kullanılır.
KAYLÛLE: Öğle uykusu, şekerleme, kestirme.
KAZASKER, (kazî-asker) Eskiden ilmiye rütbelerinin sonuncusu ve mülkiyede bâlâlık, askerlikte müşir rütbesinin altında olan, Rumeli, Anadolu adıyla iki derecesi bulunan payedeki zat.
MÜZAYEDE: Ziyade kelimesinden gelmekte olup artırma anlamındadır. Açık artırma yapılma işlemi.
NAKKAŞ: "ka" uzun okunur. 1. yağlı boya ile duvar nakışları yapan usta, süsleme sanatkârı.
2. nakış isleyen, nakış yapan kimse.