Kulaktan kulağa

A -
A +

Milletçe illetli bir huyumuz var. Kötü, meşum hadiseleri dilden dile yaymak... Özellikle bazı hanımlar arasında dalga dalga yayılan havadisler. Daha da açıklık getirecek olursak, hani şu televizyonda gündüz kuşağında yayınlanan programlar. Bazen de haber adı altında gösterilen aklı başından alan, yürekleri ağza getiren, içimizi kanatan kahreden facia, şiddet, ahlaksızlık vb. üzerine toplumun normal insanlarıyla uzaktan yakından alakası olmayan haberler...

 

Keşke bunlar yerine bu hadiseleri engelleyen müspet olayları yaymaya çalışsak. Eminim ki o zaman o gündüz kuşaklarını izleyecek kitle kalmayacak. Ama toplum huzur bulacak. İyilik dilden dile yayılırsa, güzel örnekler hayatımızda canlanırsa dünyanın da bu bozuk bulanık rengi değişecek inşallah. Kim neyi çoğaltırsa, o da oranın yolcusu oluyor.

 

Ekran karşısında elim hadiseleri izlemek bizi duyarlı yapmaz. Bunları değiştirecek olan bizim yetiştirdiğimiz çocuklar. Ekrana kitlenip kalırken, sessiz sedasız o kötü hadiseleri sizinle beraber dinleyen, izleyen çocuklarınızın gözlerinin içine bakın. Orada ne görüyorsunuz? Oysa ekrandan fazla onunla ilgilenseniz, dünya daha güzel bir yer olacak. Bir evlat yetişir ve bütün dünyayı değiştirir. O evlat sizin kucağınızdaki çocuk da olabilir. Bu tamamen sizin çaba ve emeğinize bağlı. Elinizdeki tohumu nasıl suladığınıza ve nereye ektiğinize...

 

Bırakın böylesi gündüz kuşaklarını, bırakın kötü hadiseleri dilden dile yaymayı. Karşınızda size umut dolu gözlerle bakan o küçük kalplere hayrı, iyiliği, umudu ekin... Doğru olanı ekin ki dünya daha güzel bir yer olsun. Ekin ki, onlar dünya ve ahiretleri için hep hayra koşsun. Kuru kalabalıklardan, malayani işlerden arındırın kendinizi. İşte o zaman çiçeklenecek her yer. Ektiğiniz o sevgi tohumları meyvesini verecek... Hem hanenize huzur gelecek... Hem huzurlu haneler huzurlu toplumu bir araya getirecek...

 

     Amine Kübra Salar

 

 

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

     Efendim

 

 

 

Mahmut Abiciğim kıymetlimiz

 

Ailenizden uzakta yalnızca

 

Hep gurbet ellerde tek başınıza

 

Mücadele ediyorsun hayatla

 

Umutla, sabırla, büyük iştiyakla

 

Tembellik etmeden söz dinleyerek.

 

 

 

Bir koltukta birden fazla iş yaptın

 

Ülfetle, tevazuyla, yüksünmeden

 

Yaptın istişareyle işlerini

 

Ümidimiz odur ki kazandın sen

 

Kazancı çok seadet-i dareyni

 

Artık Mahkumder’in atisi parlak

 

 

 

Yarınlar sizlerle hatırlanacak

 

Aslında numune oldun gençlere

 

Geçirdiniz onlarla vaktinizi

 

Asli işiniz gibi yaklaştınız

 

Birlikte çokça muhabbet ettiniz

 

 

 

Etkinliklerle gönüller aldınız

 

Yâd edeceğiz seni hep hayırla

 

İnşallah beraberiz ahirette

 

Mahkûmder ailesi olarak da

 

Ediyoruz dua sevdiklerine

 

 

 

     Mikdat Kaya

 

 

 

 

 

ESKİMEZ KELİMELER

 

 

 

AGÂH: 1. Bilgili, haberli, uyanık. Basiret sahibi, sırlara vâkıf. 2. Erkek adı.

 

HÔD-GÂM (HOTKÂM) 1. Kendini beğenmiş, bencil 2. Egoist.

 

TEMENNİ: 1. Bir şeyin gerçekleşmesini dileme 2. Dilek

 

MUVAFAKAT: 1. Uygunluk, uyma 2. Uzlaşma, razı olma, peki demek.

 

MUADİL: 1. Eş değer, 2. Müsavi.

 

MÜSEKKİN: Sakinleştirici, teskin edici, yatıştırıcı.

 

TEVEKKELİ: Boşuna değil, bir sebebi olmalı anlamında.

 

MÜTTEFİK: 1. Bağlaşmış, birleşmiş, anlaşmış, 2. fikirce beraber olan.

 

ALEM: 1. Minare, kubbe, bayrak direği vb. yüksek şeylerin tepesinde bulunan, pirinçten yapılmış ay yıldız veya lale biçiminde süs; ayça. 2. Bayrak. 3. Simge.

 

ÂLEM: 1. Gök bilimi, evren. 2. Dünya.  3. Aynı konu ile ilgili kimseler. 4. Bu kimselerin uğraşlarının bütünü. 5. Belli bir gruptaki canlıların bütünü 6. Durum ve şart. 7. Herkes, başkaları. 8. Ortam.  9. Kendine özgü birçok niteliği bulunan şey. 10. Farklı davranış içinde bulunan kimse. 11. Mecazi anlamda eğlence.

 

NÜFUZ: 1. İçine geçme. 2. Sözü geçer olma durumu. 3. İstediğini yaptırabilme gücü; erk, kuvvet.

 

NÜFUS: 1. Kişi. 2. Bir ülkede, bir bölgede, bir evde belirli bir anda yaşayanların oluşturduğu toplam sayı; popülasyon. 3. Ortak bir özellik gösteren kimselerin bütünü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.