Piramitler en basit tarifi ile insan eliyle yapılan dağlar. Giza’dakilerin MÖ 3000 yıllarında inşa edildiği, Keops, Kefren ve Mikerinos’un adını taşıdıkları biliniyor. Piramitlerin kurulduğu Giza bölgesi çorak, kurak bir sahra... O yıllarda bir yerleşim de yok, firavunlar daha yukarılarda Memphis, Lüksor ve Karnak’ta oturuyorlar. Uzmanlar; piramitlerin yapımı için, 100.000 insanın 660 yıl çalışması lâzım diyorlar. Uydu fotoğraflarına bakılırsa, piramitlerin basit binalar olmadığı ortaya çıkar.
Büyük piramidin açıları, Nil deltasını iki eşit parçaya ayırır. Kral odasına yılda sadece 2 defa güneş girer. (Doğduğu ve tahta çıktığı gün). Kaldı ki piramitler 3-4-5 nispetine (Pisagor teorisine) uygun olarak hazırlanmıştır. Büyük Piramit’le dünyanın merkezi arasındaki uzaklık, Kuzey Kutbuyla arasındaki uzaklığa eşittir.
Yüksekliği milyarla çarpılınca güneşe olan mesafemizi verir. Yani adamlar astronomiyi, coğrafyayı biliyorlar. Mimaride de mahirler, piramit dediğin 210 kat. Tarihçi Herodot’a göre, malzemeyi, piramidin tepesine çıkarmak için 925 metre boyunda, 19 metre genişlikte bir rampa yapılmış. Bu rampanın inşası da en az 10 yıl sürer. Keops Piramidi ağırlıkları 60 ton ile 3 ton arasında değişen 2.300.000 adet taş bloktan yapılmış. Kenarı 227 metre olan kare taban üzerine kurulmuş. Piramidin ortasında, tepeden 100 metre kadar aşağıda firavun odası var ve sadece dört duvar. Keops Piramidi 3 metre yüksekliğinde bir duvar hâline getirilse bütün Fransa’yı sarıyor. (Napolyon hesaplatmış.) Piramidin 20 yılda bittiği söyleniyor. Bunun için Nil’in yükseldiği mevsimde, günde 4000 blok taşınmalı. 60 milyon ton taşın taşınması için 1000 tekne lâzım. Elle cilalanıp parlatılan 460.000 taşla kaplanmış.
Bunlar itinayla yerleştirilmiş, aralarına sigara kâğıdı bile sığmazmış. Piramitler kimilerine göre hava araçları için işaret, kimilerine göre jeolojik titreşimlerle rezonansa girebilecek bir enerji merkezi, kimileri ise tarihe yön verecek bir arşiv olduğuna inanmış...
Mahmut Necatioğlu
ŞİİR
Malazgirt: Hayata bir düğüm
Bedir'deki kılıçların sesleri,
Malazgirt’te yankılanır.
Malazgirt’in aslanları,
Bedirden şan alır.
Malazgirt’te kükredi bir aslan.
Onu adı Muhammed Alparslan,
Bu dünyada aramadı hiç rahat,
Derdi vardı adı; cihat...
Saldı cihana nam,
Verdi küffara gam,
Yaptı vazifesini tam,
Onun adı Muhammed Alparslan...
Fatih Toprak-Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
ESKİMEZ KELİMELER
SABAHAT: Yüz güzelliği. Güzellik, hüsün ve cemâl anlamlarındadır.
MUKAVEMET: Karşı durmak, dayanmak, karşı koymak, karşılık olarak güç göstermeye çalışmak.
BELAGAT: 1- Hitap ettiği kimselere göre uygun, tam yerinde, düzgün ve hakikatli güzel söz söyleme sanatı. 2- Hem düzgün, hem yerinde söz söylemeyi öğreten ilmin adı.
MÜKEMMEL: Tamam, olgun, noksansız, eksiği olmayan, çok iyi anlamlarındadır.
NEDAMET: Pişmanlık duymak, pişman olmak anlamlarındadır.
MÜKELLEF: 1- Bir şeyi yapmaya mecbur olan, vazifeli. 2- Muvazzaf, görevli. 3- Bir şeyi ödemeğe mecbur olan. 4- Mükemmel hazırlanmış, külfetle süslenmiş olan anlamlarındadır.