Mutlu olmak için

A -
A +
1. Ayağında topu fazla sektirme. Gereğinde pas ver. Biraz da o sektirsin. Topu hep ben sektireyim derken hem sen yorulursun, hem zamanın boşa gider. Hem beyin dolar yeniliklere yer kalmaz. 2. Tencerenin ara sıra havasını al. Her bulduğunu tencereye atma. Aksi hâlde tencere patlar. Düdüklü tencerede bile bir supap vardır sırf bu amaçla bulunur… Her şeyi kendi dünyan ve çevren etrafından ibaret sanma. Bunun için biraz gez dolaş çevreyi tanı. Bin bilsen de bir bilene sormasını öğren. Derler ki gülersen dünya seninle güler ama ağlarsan yanında kimseyi bulamazsın. İnsanların çoğu kara gün dostu değil iyi gün dostudur. Onun için kara günlerinde dost arama…
3. Güzel gözler güzeli görür. Olayların olumlu taraflarını gör ona göre bak. Arının kuyruğunda zehir ağzında bal vardır. Neye talipsen onu alırsın. Negatif bakmak çevreyi olumsuz etkiler. 4. Kişileri karşına alma yanına al yoksa enerjiniz boşa gider. İpi germe, geriliyorsa bırakan taraf ol ipi geren sırtüstü düşer pişman olur. İkiniz de bırakmazsanız ip kopar ikiniz de birden düşersiniz, sonucu ağır olur. Araya düşmanlık doğar. 5. Alışveriş sözünü veriş-alış olarak uygula çünkü mutlu etmeden de mutlu olunmaz. Hayatın tadını çıkarmaktır mutluluk. Ya çaresizsiniz ya da çare sizsiniz. Bir arkadaşım paranın kendisi mutlu edeceğini sanıyormuş bunun için çok çalışmış babasından fazla para kazanmış ama mutlu olamamış. Bir yakını ‘sen seversen mutlu olursun’ diye öneride bulunmuş. Bunun üzerine o da birini sevmiş ancak o bunu sevmemiş başlamış mutsuzluk. Bir dönemini böyle geçirdikten sonra tekrar birine sevdalanmış, o da bunu çok sevmiş. ‘Mutluluğu yakaladım’ diye dünyalar onun olmuş. Ancak bir müddet sonra eşine ‘şunu yap bunu yapma’, ‘şöyle davran, şöyle davranma’ deyip durdukça bu sözleri onu mutsuz etmiş, o da bunu mutsuz etmiş...
50 yaşına gelip aynanın karşısına geçince ‘ben mutluluğu buldum’ demiş. Mutluluk: Kimseyi değiştirmeden karşına almadan olduğu gibi kabul edebilecek yeteneği keşfetmektir diye özetlemiş...
          Yaşar Gönenç
 
 
 
 
 
ŞİİR
 
                 BAŞKA
 
Seyreyle âlemi gönül gözüyle,
İsim başka, cisim başka, kul başka.
Yazıp arzuhâlin dostuna söyle,
Zarfı başka mektup başka pul başka.
 
Ağlayarak gelir insan dünyaya,
Bir huri misali dalar rüyaya,
Dünya cennet olur kutlu anaya,
Hayal başka gerçek başka düş başka.
 
Arıdır ibretlik azmin nişanı,
Dolaşır âlemi, cümle cihanı,
Olsaydı söylerdi gülün lisanı,
Çiçek başka kovan başka bal başka.
 
Binbir nimet, yedi iklim her yerde,
Hem ruha şifadır hem de her derde,
Ulu çınar saye salar göklerde,
Gövde başka yaprak başka dal başka.
 
Gül goncası dikenlerin içinde,
Bülbül onsuz matemlerin içinde,
Bir vuslat ki başka başka biçimde,
Gonca başka çiçek başka gül başka.
 
Damla damla rahmet iner semadan,
Bazen yerden çıkar bazen kayadan,
Her can hayat bulur ulu mayadan,
Derya başka nehir başka göl başka.
 
Her gecenin mutlak vardır sabahı,
Badısaba verir kula ferahı,
Maziden atiye yol güzergâhı,
Evvel başka ahir başka gün başka.
 
Yollar uzar durur menzile gider,
Azmi olan her zorluğa sabreder,
Yönünü kaybeden olur derbeder,
İniş başka yokuş başka düz başka.
 
Maksuda varmaktır kulun muradı,
Duman duman tüter yârin efkârı,
Bilge olan elbet çözer esrarı,
Umut başka sevda başka aşk başka.
 
           Hüseyin Türkoğlu
 
 
 
 
BİTKİLERİN DİLİ
 
KUŞBURNU: Şeker, organik asit ve C vitamini bakımından çok zengindir. 100 gram kuşburnu içindeki C vitamini, bir sandık portakalda bulunan vitaminin karşılığıdır. Kuşburnu; gözlerin dostu, iyi bir raşitizm ilâcı, etkin bir kan temizleyici, güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını giderir. Çekirdeğinden güzellik kremi elde ediliyor. Hemoroit tedavisinde faydalı olduğu belirtiliyor. İçindeki A ve E vitaminleri ile birlikte antioksidan etki göstererek kanser riskini de önlediği kaydediliyor. Rahatsızlıklarınız için doktorunuza danışınız.
 
Mutlu olmak için
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.