Niye üzülüp kederlenirsin?

A -
A +

 

 

Belki yoruldun, tükendin, ümidini kaybettin; öğrenilmiş âcizlik içerisinde kaldın... Ama sabretmeyi bırakma, kendine güvenmekten asla vaz geçme. Rabbine duayı bırakma. Ona tevekkül etmekten vazgeçme... İbadetlerinden hiç geri kalma...

 

Dünya hâli, her sıkıntı her dert bir sonraki derde basamak oluyor. Eğer düşünürsek Rabbimiz bizi türlü imtihanlara başka şükürlere hazırlıyor, bilemezsin... Önce kahır, dert, hüzün, keder, imtihan. Sonra rahatlık, ferahlık, tebessüm, sevinç, ikram, nimet. Demek ki, Rabbimiz "Zül Celâli vel ikram" kullarına nice hikmetlerle nice imkânlar veriyor... Tüm sıkıntıların içinde İslam âlimlerinin, veliyullahın hayatlarından ibretler alarak sabretmenin ne kadar önemli olduğunu anlıyor, teskin ediyorsun gönlünü. Bilemezsin hakkında neyin hayırlı olduğunu... Onun için Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri Tevfizname’de diyor ki:

 

“Hak şerleri hayreyler/ Zan etme ki gayr eyler/ Arif ânı seyreyler/Mevlâ görelim neyler/

 

Neylerse güzel eyler…”

 

Sen sebeplere yapışıp Allah’ın emir ve yasaklarına uygun hareket edip işini düzgün yapıp sonra da mütevekkil olacaksın... Niye üzülüp, kederlenirsin? Her karanlık gecenin bir sabahı vardır derler... Gerçekten de en karanlık gecede bile küçük bir ışık vardır. Olmaz dediğimiz şeyler olur. Aramayı bırakırsan bulursun, beklemezsen gelir, acelen yoksa erken varırsın, vazgeçersen gerçekleşir, istemezsen olur. Hayat biraz da böyledir. O yüzden içini ferah tut. Bunca sıkıntının ve derdin bir anlamı olmalı.

 

Unutma ki, Allah'ın nice sevdikleri de en sevdikleri de hep sıkıntı içerisindeydiler. Kim bilir belki sen de Allah'ın en sevdiklerindensin. Gam çekme... Allah’a tevekkül et...

 

Şeyda Şahin / Karabük

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

TAKDİR EYLE

 

 

 

Güzelliği, barışı,

 

Her zaman takdir eyle.

 

Hedeflere varışı,

 

Her zaman takdir eyle.

 

 

 

Tarihini, töreni,

 

Yaşadığın yöreni,

 

Ermişleri, ereni

 

Her zaman takdir eyle.

 

 

 

Şahin der ki coşanı

 

Her zorluğu aşanı,

 

Zafere kavuşanı,

 

Her zaman takdir eyle.

 

 

 

***

 

AHLAK

 

 

 

Ahlak, ilim meclisinin en saygınıdır.

 

Ahlak, insanın manevi güzelliğidir.

 

Ahlak, ahlaksızlığın ilacıdır.

 

Ahlak, her devirde değerlidir.

 

Ahlaklı insanın öğüdü tutulur.

 

Ahlaklı insana her daim güvenilir.

 

Ahlaklı insan nazik, anlayışlı, saygılıdır.

 

Ahlak, insanı merhametli eyler.

 

Ahlak, haddini bilmektir.

 

Ahlak, cümle kötülüklerden sakınmaktır.

 

Durdu Şahin

 

 

 

 

 

UNUTULMAZ ESERLER

 

 

 

BLUE MOSQUE, MAVİ CAMİİ: Osmanlı Devleti’nin ihtişamını, kudretini ve o devirdeki sanatın inceliğini, zarafetini ve tezyinatını süslemesini ifade eden, Osmanlı Devleti’nin 6 minareli tek tarihî camiidir. Sultan I. Ahmed Han’ın emriyle, Mimar Sinan’ın talebesi Baş mimar Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından yapılmıştır. 4 Ocak 1609’da bizzat Sultan Ahmed Hân temel atma merasimine iştirak etmiş ve ilk kazmayı vurarak inşaata başlanmıştır. Bu kazma, bugün Topkapı Sarayı Müzesindedir. 9 Haziran 1617 tarihinde ibadete açılan bu abide; Osmanlı mimarisinin bir şaheseridir. Ön cephesi 72 metre, yan tarafı ise 64 metredir. Minarelerinde toplam 16 şerefesi mevcut olup, 4 minare arasındaki kubbesi 23,5 metredir. Ana ve yan kubbeler geniş sivri kemerlerin dayandığı 4 iri sütun üzerinde yükselir. Mavi ve yeşil renkte 21.043 parça beyaz çinilerle süslüdür. Caminin içi kuyumcu titizliği ile dekore edilmiştir. Avrupalılar, bu sanat şaheserine “Mavi Camii” ismini verirler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.