“Eğitim birçok bileşeni olan bir bütündür. Bir ayağı geçmişte duran eğitimin diğer ayağı insanlığın geleceğine ufuklar açan bir kapıdır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin başarıya ulaşması yalnız ve ancak öğretmenlere bağlıdır. Öğretmenler kutlu yarınların banileridir. Ailenin bile dağılma sürecine girdiği günümüzde bütün ümitler öğretmenlerdedir. Bu büyük ve zor işi yüklenen öğretmenlere karşı kullanılacak her sözde, yapılacak her icraatta çok dikkatli olunması büyük önem taşımaktadır. Öğretmenin ikna ve motive olmadığı hiçbir program asla başarılı olamaz.
Anadolu erenlerini Hoca Ahmet Yesevi hazretleri, Mevlâna’yı, Şems; Yunus’u Taptuk, Fatih’i Molla Gürani hazretleri yetiştirmiştir. Alparslan’ın açtığı Anadolu topraklarını ilahi ve hikmetlerle mayalayıp bizlere vatan kılan, Hak’tan aldıkları manevi tohumları bu bereketli topraklara saçan bu mübarek hocalar ve öğretmenlerdir. Bu itibarla, “hiçbir eğitim sistemi öğretmen kalitesinin üstüne çıkamaz”, sözü her devirde geçerliliğini korumuştur. Bu nedenle bir ülkenin en büyük ve en önemli meselesi maarif meselesi ise, bunun da esası geleceğin mimarları olan öğretmenlerdir.
Eğitimde feda edilebilecek tek bir fert dahi yoktur. Millî eğitim demek bir milletin ve devletin kıyamete kadar geleceğini düşünmek demektir. Bu nedenle eğitim her şeyden önce büyük bir sorumluluk, ciddiyet ve disiplin gerektirir. Ortaöğretimden itibaren okula giden her öğrencinin bir hedefi, amacı ve bunun için bir motivasyonu olmalı. Hedefsiz, amaçsız, disiplinsiz, ciddiyetsiz ve motivasyonsuz öğrenciyle sadece öğretmenin emek ve gayretleriyle netice almak mümkün değildir. Bu kapsamda önemli gördüğümüz birkaç konuyu yarınki yazımda sizinle paylaşmak istiyorum...
İdris İspiroğlu-Öğretmen
Kalkıp düşerken
Düşünceliyim yazmak için dertlerim var belli ki
Bugün fazla duygu doluyum içi gülmeyenin teki
Şu sıralar dört duvar arasında kaldım baydım sanki
Sessizce ve daima beni dinler olduk galiba kanki
İçimi boyayabilseydim inan rengârenk yapardım
Hep mutlu, huzurlu gülen resimli tablolar asardım
Yok ama oyunbozan çocuk gibiyim çok sakardım
Cevap bulamadığım da hiç kimseye kalp kırardım
Tek tek yolladım ben karşımda gülen sahte yüzleri
Sen susarsan her zorlukta gideremezsin pürüzleri
Defter gibiyiz bu hayatta yazıp silerler en güçsüzleri
Yoldaşız deyip çelme takanları unutmadım yüzsüzleri
Sözlerime kulak as belki hislerim sana dokunur
Bir gün bakarsın gözlerimde mutluluk okunur
Aydınlığı görmeden karanlığa gitmem dururum
Koşmak için kalkarım ayağa bazen ama kaybolurum
Nefessiz kaldım gökyüzünde güneşi beklerken
Doğmadı her seferinde güvendiğime giderken
Yağmurda ıslandım ben dolu da tutulurken
Evet fazla takıldım yerlerde kalkıp düşerken
Hakazim
SAĞLIK VE BANYO: Çok sıcak su ile banyo yapmak damarların genişlemesine yol açar. Kan akışını hızlandırıp, kalp atışı ile solunumu yükseltir. Bu sebepten tansiyonu yüksek olanlar ile kalp hastaları için zararlıdır. Soğuk su banyolarında ise durum bunun tam tersidir. Ufak bir üşütme insanı hasta yapar. Banyo yaptıktan sonra çok iyi kurulanmalıdır. Vücut ısısı yükseldiğinden, bir müddet korunmalı, ani sıcaklık değişikliği olabilecek şeylerden kaçınmalıdır. Hiç olmazsa banyo yaptıktan sonra bir saat kadar dışarı çıkmamalıdır. Bu durumda cereyanda kalmak insanı hasta eder. Banyo ihtiyaç olduğu zaman, mevsimlere göre ne kadar çok yapılırsa o kadar faydalıdır. Yaşlı ve rahatsız olanlar kendilerine dokunmayacak şekilde hareket etmelidirler. Temizlik yapılan banyoların tertemiz ve muhafazalı olması aranır. Tertipsiz, muhafazasız bir banyo insana fayda yerine zarar verir.
ÖĞRETİM EĞİTİM ÖĞRETİM: Öğrenme-öğretme-bilgi sahibi olmak-bilgilenmek-konuya veya duruma hakim olmak hat ta kapsayıcı düzeyde konuyu-durumu iyice kavramak elbette ki önemlidir o konu-o durum hakkında söz sahibi olmak işler ve işlemler gerçekleştirmek için gereklidir gereklilik oranında icabı dahilinde icap eder de gerekliliktir de diye biliriz. Bunlar yeterli midir HAYIR. Öğrendiğimizi bilgi sahibi olduğumuzu kendimize ve İNSANLIĞA YARARLI OLACAK OLAN DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ KAZANMAYA EĞİTİM DİYORUZ. İlgili durumda-durumlarda yeri-zamanı geldiğinde durumunda icap ettiği yerde yaşama geçirmek için, Bu öğrendiklerimizi davranış biçimimize davranış durumuna geçirmemiz bu açıdan davranış değişikliği kazanmamız gerekir. İşte buna bu açılardan faydalar sağlayacak durumda DAVRANIŞ KAZANMAMIZA EĞİTİM diyoruz. KENDİMİZE, ÇEVREMİZE İNSANLIĞA YARARLI OLABİLECEK İstenilen yönde davranış kazanmaya o konudaki EĞİTİMİMİZ denir. Farklı açılardan bakış olabilir farklı durumlarda farklı açılarda verilen öğretimle farklı eğitim yani davranış kazandırma yönleri-yöntemleri de elbette ki vardır. Tercih edilen kendine, çevresine İNSANLIĞA YARARLAR SAĞLAYACAK ÖĞRETİM çalışmalarını yaşama geçirmek DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİNİ; kendi, çevresi ve İNSANLIĞA YARARLI ÖĞRENDİKLERİ KONU VE DURUMLARDA DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ KAZANMAKTIR. Aileden başlayan çevreden okulardan bireysel faaliyetlerden okumak, gezilerde izlenimler izlenecek sanat eserlerinden yararlanmaya çalışmak deneyimlerimizden yararlanmak başkalarının deneyimlerinden yararlanmaya çalışmak rol modeli durumunda kazanımlar elde etmeye çalışmak-elde etmek araştırıcı olmak merak konusu olanı yaşama geçirmek geliştirmek yeniliklere de gitmeye çalışmak öğretim ve öğrendiklerimizi uygulamakla uygulamalara çalışmakla gerçekleşir. Yaşam boyu her olumluyu öğrenmeye çalışmak ne kaptıysak davranışlarımıza geçirmek EĞİTİMİMİZİ İNSANLARLA PAYLAŞMAYA ÇALIŞMAK NE KADAR YARARLI OLURSAK AZ-ÇOK DEMEDEN ÖĞERİCİLİĞİMİZDEN ZEVK ALIP İNSANLARA KARŞI FAYDALŞAR SAPLAMA KONUSUNDA KENDİMİZİ GÖREVLİ SAYMAK-ADETMEK YAŞAMI KOLAYLAŞTIRMAYA VESİLE OLMAYA SEBEP OLMAYA ÇABALAMAK KONULARINDA KENDİMİZİ GÖREVLİ ETKİNLİKLER YAPMAYA ZORLAMADAN İKNA İLE FAYDALILARI ÖĞRETMEYE ÇALIŞMAK KONULARINI SON NEFESİMİZE KADAR SÜRDÜRMEK GÖREVİ ÇEVREMİZE ve kendimize-BİZE HUZUR VERİR görüşündeyim. İNSANLAR arasındaki çeşitli farklılıklar gibi zeka zihin ruh halleri yetenek davranış kazanma beceri kazanma ve geliştirme ve farklı eğilimlerde olma durumlarını da hesaba katarsak ÖĞRETİM ve EĞİTİMDE her bir İNSANA krndi özeliği dikkate alınarak bir meslek yapabileceğinin biraz üzerine çıkartılarak daha iyisini yapma beceri ve kazancını kazandırmak ÖĞRETİM ve EÜİTİMİN TEMEL HEDEFİ OLMALIDIR. deriz. derim. herkese;İYİ GÜNLERDE İYİ YAŞANTILAR DİLERİM. selamlarımı, sevgilerimi, saygılarımı sunarım. Abbas Üzülmez 11.07.2024 saat: 19-23 saygılarımla