Ramazan ayı, dinî açıdan feyiz ve bereketinden istifade edilmesi öğütlenen bir aydır. Ama ramazan geldiğinde en çok merak edilenlerden biri de orucun insan sağlığına ne gibi faydası olduğudur. İstanbul’un selatin (sultanlar) camilerinde mahyalarda okuruz:
“Oruç tut sıhhat bul!”
Oruç tutulunca neden sıhhat bulunur? Aç kalmanın insan vücuduna verdiği sayısız faydaya aslında daha önceki yazılarımızda da yeri ve zamanı geldiğinde değinmiştik. Burada biraz genişçe ele alalım. Şöyle ki:
Normalde sağlıklı bir insan rutin dışında bir durumu yoksa günde iki öğün beslense vücudu mükemmel bir zindelik kazanmış olur.
Bilim adamları bu açıklamayı yaparken diğer yandan dinî kaynaklarımıza baktığımızda aç durmanın iyi olduğu, insanın zihninin açıldığı belirtilmektedir. Aksine çok yiyenin dimağının yorgunluk yaşayacağı, zekâsının köreleceği de belirtilir.
Bilim adamlarının bu önerdiği sağlıklı hayat biçimini İslam dini, yılda bir ay oruç ibadeti ile Müslümanlara otomatik uygulatmayı, nizami olarak yerine getirmeyi sağlamaktadır.
Günümüz insanı elbette şimdi üç öğün yemek yiyor. Aslında istatistiklere göre öğreniyoruz ki sağlıklı olanı iki öğünle günü tamamlamak. Yani günde iki öğün beslenmek ve öğünler arasına altı yedi saat koyup geri kalan süreyi açlık süresi olarak geçirmek. Bunu sağıldığımızda ne oluyor biliyor musunuz?
Vücudumuzdaki o zayıf hücreler, sağlıksız hücreler, kansere dönüşüm riski olan hücreler; bağışıklık sistemi zayıflıkları, sindirim sistemi problemleri, alerjik reaksiyonların vücutta oluşturacağı olumsuz etkiler vb. bir sürü problemi vücut rahat çözme imkânı yakalamaktadır.
Sindirim sisteminin vücutta nasıl başlı başına bir olay olduğunu biliyoruz. İşte vücut bu açlık süresinde sindirim sisteminin yükü ile uğraşmadığı için kalp rahat çalışacaktır. Karaciğer çok rahat fonksiyon görebilecektir. Vücut bu açlık süresinde kendi kendisine mükemmel tamirat yapacak, kendini toparlayacak, zindeleşecek; beden kendine öz bakım yapabilme şansı yakalayacaktır.