“Onu yeme, bunu yeme, şunu yeme!”, “Onu sakın yapma, böyle beslenme, o yağlardan uzak dur, aman sakın evinize bile sokmayın!”
“Uzak durulması gereken beş besin”, “hayatınızdan çıkarmanız gereken on yiyecek...”
Sosyal medya ve haberler hep bu ve benzeri haberlerle yazılarla içeriklerle dolu.
Sahi biz ne yemeli ne içmeliyiz? Yapmamamız gereken şeyler az çok belli. İyi de asıl yapılması gerekenler ne olmalı?
Hadi ondan yemedik, peki onun yerine ne yiyebiliriz? Paketli gıdaların üzerinde bir sürü katkı maddesi yazıyor. Onlarsız bisküvi, çikolata ya da başka şeyler olmuyor mu? Belki de oluyor. Ama fiyatı üç katına çıkıyorsa. Kim alır? Yine döndük başa...
Yemeyelim de aç mı dolaşalım? Yenmeyecek şeylerin alternatifi yok mu sahi? Köyden diye gelen şeylerin ne kadarı köyden acaba? Yani ne kadarı doğal, köyden geliyor deyince doğal mı oluyor?
Yememek elbet bir tercih. Yememek elbet bir sonuç. Ama topyekûn değil, birer birer. Bu yenmemesi önerilip duran şeylere de topyekûn çare bulmalı. Madem yenilmemesi gerekiyorsa niçin üretimine izin veriliyor? Toplum sağlığı için ucuz olsun diye bazı şeylere göz mü yumuluyor? Eğer öyleyse bu yapılmamalı. Neticede bu sağlıksız beslenmenin sonucu hastane de önlenebilir masraflar çıkarıyor toplumun tümüne.
Bir gıda, tat olarak lezzetli ve cazip mi olmalı yoksa öncelik sağlımız mı olmalı? Cevaba göre hareket edeceksek bir yerden başlamak lazım. Örnek olarak fındığın dünyadaki merkezi Türkiye ama ülkemizin çocukları fındık yiyemiyorsa bu ayıp bize yetmez mi? Devlet olarak her öğrencimize on adet mini fındık paketleri dağıtacağız desek, her çocuk fındıkla beslenir zeki olur, gelecekte sağlıklı nesillerimiz olur. Hem fındığımızı değerlendirmiş oluruz. Hem üreticimiz mağdur olmaz. Bu örneği bütün ürünlerimiz için düşünebiliriz...
Serhat Yahyaoğlu
MEYVELERİN KRALI NAR: Mevsim nar mevsimidir. Ülkemizde artık sera usulü her mevsim nar yetiştirilmektedir ama doğal anlamda ağacından toplanan nar mevsimi bu mevsimdir... Nar meyvelerin kralı olarak belirtilmektedir. Nar dış kabuk, iç zar ve çekirdeklerden oluşmaktadır. Nar suyu damar sağlığı açısından vazgeçilmezdir. Damar tıkanıklıklarını geriletir. Tansiyon düşürücü etkisi meşhurdur. Sadece nar suyu ile yetinmemeli narı yiyerek de tüketmelidir. Narın içindeki zar mide ülserine çok iyi gelmektedir. Nar, kalp sağlığını korumakta önemli bir meyvedir. Zengin bir C vitamin deposudur. Cildi gençleştirir. Sindirim sistemini rahatlatır. Öksürüğe, nezle ve gribal enfeksiyona karşı iyi gelir. Kemikleri kuvvetlendirir. Hemoroit rahatsızlığında kullanılır. Diş sağlığını destekler. Kolesterol ve şekeri dengelemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.