Güzel dinimizin en önemli dört kaynağından biri olan hadîs-i şerifte: “Toplulukta rahmet, ayrılıkta azap vardır” buyurulmuştur.
Atasözlerinin birçoğu da aslında hadisi şeriflerden yola çıkılarak söylenmiş sözlerdir. Halkın anlayacağı derecede kolaylaştırılarak söylenmiştir.
Bu anlamda sürüden ayrılanı kurt kapar sözü toplulukta rahmet vardır anlamında kullanılmıştır. Bunun aksi ise ayrılıkta azap vardır sözüdür...
Bu konu geleneksel olarak bizim milletimizin de kültüründe vardır. Nitekim Göktürk kitabelerinden de bu konuda Bilge Kağan’ın toplumuna nasihati şöyle bir öğüdü vardır:
“Türk milleti, tokluğun kıymetini bilmezsin. Açlık, tokluk düşünmezsin. Bir doysan açlığı düşünmezsin. Öyle olduğun için, beslemiş olan kağanının sözünü almadan her yere gittin. Hep orda mahvoldun, yok edildin. Orda, geri kalanınla her yere hep zayıflayarak, ölerek yürüyordun...
Kağan oturup aç, fakir milleti hep toplattım. Fakir milleti zengin kıldım. Az milleti çok kıldım. Yoksa, bu sözümde yalan var mı?”
Ortak değerlerimizden olan bu söz daha o zamandan beri aykırı seslere rağmen Müslüman Türk milletinin birlik ve beraberlik duygusunu besleyen bir kaynaktır. Bu sözde yalan yoktur. Bu söz o zamandan bu zamana böyle güzel anlamlar kazanarak gelmiştir. Bize yakışan bir olmaktır, beraber olmaktır. Topluluk içinde kalmaya, toplumun genel ahlak kurallarına uygun hareket etmeye çalışmaktır.
Muhsin Taha Uğur
ŞİİR
KARABAĞ
Doksaniki'nin kışıydı.
Atıldık toprağımızdan.
Vurulduk, sürüldük
Hırpalandık, sövüldük.
Öldük yine öldürüldük.
Deştiler gebelerin karnını
Akıttılar masumların kanını
Parça parça dağıttılar,
Kaybettik Türk diyarını...
Bahar gelmedi bir daha bize,
Gün doğmadı yüzümüze.
Yurdum Karabağ,
Bahtım Karabağ
Göğsümde yaradır Karabağ
Kerkük'e Kırım'a müjdeler olsun
Vuslat halkamızın ilki Karabağ.
Âşıkoğlu der ki coş Gardaş coş!
Açılacak çiçekler perde perde,
Yine obamız kurulacak
Azad'ın vurulduğu yerde.
Yine türkümüz söylenecek
Şuşa'da, Hocalı'da, Hankendi'de.
Âşıkoğlu
SAĞLIK OLSUN
ÖZEL DAL HEMŞİRELİĞİ: • Hemşirelik mesleğinde eğitim sürecinde branşlaşma ile ilgili eğitimlere başlanması ve hemşirelere çalıştığı kurumlarda branşlaşma yetkisinin verilmesi onların mesleklerini daha severek daha çok fedakârlık göstererek yapmalarına katkıda bulunmaktadır. • İlgili konunun negatif ve pozitif yanlarına odaklanabilir. • Alanındaki konuları derinlemesine bildiği için daha değerli veriler sunabilir. • Detaylar üzerine yoğunlaşarak süreci başarılı yürütebilir. • Meslekleşme yönündeki iyileşmelere katkı sağlanmaktadır. • Sağlık tesislerinde etkili, verimli, yetkin personellerle bakım hizmetlerinin gerçekleşmesi sağlanmaktadır. • Alanında gelişmeleri takip ederek güncel bakım kılavuzları doğrultusunda hareket edilmektedir. • Alanına yönelik bilimsel çalışmalar yaparak bilime, bakıma katkı sağlanmaktadır. [www.turkiyehastanesi.com]