Trafik kazaları, kazayla olmaz -1

Sesli Dinle
A -
A +

Her yıl 5-13 Mayıs günleri Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası olarak kutlanmaktadır. Hafta içinde yurdumuzun birçok yerinde trafikle ilgili olarak çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Bilinen en eski trafik kuralları Babillilere aittir. Daha sonra çok büyük ticaret işleriyle uğraşan Romalılar Avrupa’dan Çin’e kadar çeşitli ulaşım tedbirleri almışlardır. Sonra üç kıtaya yayılan Müslümanlar geniş topraklar üzerinde emniyetli kervan yolları inşa etmiş ve işletmişlerdir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde de yol güzergâhlarında kervansaray ve hanlar yaparak yolcuların güvenliğini sağlamışlardır. Yine Osmanlılar döneminde ve aynı devirde Romalılar, Yunanlılar, Mısırlılar ve Bizanslılar döneminde deniz ulaşımı büyük önem kazanmış deniz ticariyle uğraşan bu ülkeler büyük limanlar, gemi yapım tersaneleri ve deniz ulaşımının güvenli sağlanması için deniz fenerleri inşa etmişlerdir.

 

Hava ulaşımı bilhassa 2. Dünya Savaşında önem kazanmıştır. Hava trafiği yoğunlaşınca hava sahalarının güvenliği ve milletlerarası anlaşmalarla devletlerin hava meydanlarından faydalanmaları bazı esaslara bağlanarak, hava trafiği uluslararası sivil havacılık kuruluşu İCAO (International Civil Aviation Organization) tarafından kontrol edilmeye başlanmıştır. Günümüzde hava trafiği en güvenilir ve en vazgeçilmez bir ulaşım sektörü hâline gelmiştir.

 

Efendim şimdi trafik deyince şüphesiz aklımıza hemen kara trafiği gelmektedir. Ülkemizde artan nüfus, artan araç sayısını da beraber getirmiş modern yollar, süratli araçlar ve dikkatsiz sürücüler vb. nedeniyle de trafik kazaları yaşanır olmuştur. Trafik kazalarının meydana gelmesinde en önceki husus insana dayanmaktadır. İnsanların sebep olduğu hatalar kazaların ortaya çıkmasında yüzde 97’lik bir paya sahiptir.

 

Yaya ve sürücülerin iyi eğitimi sayesinde kaza sayılarında azalma olması hedeflenmektedir. Trafik kazalarının %75’i şoför ve sürücülerden kaynaklanmaktadır. Bunu %22 ile yayalar takip etmektedir. Bazen yollarda görüyoruz kimi sürücüler modern araçlarında ne trafik kurallarına ne de hız sınırlarına uyuyor...

 

     Aslan Torun

 

 

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

          ZANNETME

 

-6 Şubat depremzedelerimize ithaf-

 

 

 

Isındığımı zannetme!

 

Yüreğim buz, benim

 

Cennete yolcu bir minik, annesine sarılmış

 

Zemheriye döndü ruhum ve bedenim

 

Ve o ses...

 

Kapkara bir gecede biçildi

 

Mahşer giysim, tek kat kefenim.

 

 

 

Sanki kıyamet kopmuş da

 

Melekler insanları topluyor,

 

Son bir sur kalmışçasına

 

İsrafil güç topluyor;

 

Toprak durup durup hopluyor,

 

Az ileride bir baba evladını kokluyor,

 

Son bir ümitle kalbini yokluyor;

 

Kapkara bir gecede

 

Dudaklar gözyaşı topluyor...

 

 

 

Şehirler sessiz, ışıklar titrek burada,

 

Umut anonsu sirenlere kanmıyor, bu arada

 

Tel gibi kıvrılan raylar şaşkın

 

Umuda yolcuları trenler salmıyor burada.

 

Kapkara bir gece

 

Fersah fersah ölüm kokuyor,

 

Dudaklar besmele dokuyor, bu arada

 

Gözyaşı damla damla kefenlere değiyor, burada.

 

 

 

Dün umuttu, bugün ölüm kokuyor toprak

 

Zemheride canlanmaz ki kararan yaprak

 

Anne gibi kucağına sarmalıyor samimi toprak

 

Annenin kucağında ölümü kıskanan evlat...

 

Ahiret kervanından binlerce ses:

 

Çok bekledim oyalamayın bedenimi

 

Amellerim var daha tartılacak...

 

Kapkara bir gecede kim derdi ki

 

Planlar bozulacak,

 

Güneş, mutlak batıdan doğacak

 

Binler, o sabah Arafat’ta uyanacak...

 

 

 

Abdullah Altunkup/Isparta-Eğirdir

 

 

 

 

 

 

 

SAĞLIK OLSUN

 

 

 

DAMAR SERTLİĞİNE NELER SEBEP OLUR: Arterio skleroz (damar sertliği) denilen rahatsızlığın, zaman içinde nasıl geliştiğini, bir su borusunun içinin nasıl zamanla dolduğunu örnek vererek canlandırmaya çalışabiliriz. Tıp otoriteleri bu oluşuma kesin bir sebep ortaya koyamıyor. Bir genelleme yapılacak olursa, *Hiperlipidemi (kanda yağ miktarının fazla olması) hâli, yani kolesterol, *Yüksek tansiyon, *Alkol almak, *Sigara içmek, *Şişmanlık *Gut hastalığı *Şeker hastalığı *Frengi, *Dengesiz ve yanlış beslenme *Karaciğer yetersizliği, *Aşırı hareketsizlik, *Sinir bozuklukları vs. damar sertliğinde akla gelecek sebepler arasındadır deniliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.