Uykunuz yerinde mi?

A -
A +
Ah bu elektrik ve beraberindeki çevremizi saran elektronik dünya… Bizi gece geç saatlere kadar uykusuz bırakan programlar… Bazen de sabaha kadar uyumadan ibadet edenler vardır… Ama bunlar değerlendirildiğinde istisnai veya özel durumlardır… Genel anlamda uyanık olmak kadar uyumak da vücudun ihtiyacıdır. Bu dünyayı yaratan yüce Allah gündüzü yarattığı gibi geceyi de yaratmış böyle gece ile gündüz arasındaki geçişle bir hayat vermiştir…
Hep gece olsa da olmaz hep gündüz olsa da olmaz… İnsanın ikisine de ihtiyacı var… Uykunun sadece vücudu dinlendirmek gibi bir görevi yok… Evet uyku vücudu dinlendirir ama dinlendirirken vücudun gelişimini de sağlar… Eğer dikkat edilirse gün içindeki namazların en sonuncusu yatsı namazıdır… Eskiden aile büyüklerimiz yatsı namazını kıldıktan sonra “biraz da yer dinleyelim” diyerek uykuya çekilirlerdi… Sabahleyin de güneş doğmadan uyanırlardı. Vücudun uyku doşaları varmış… “Dosha” yazılıyormuş. Bunlar ​​vücuttaki farklı fizyolojik fonksiyonları yerine getiren enerji tiplerine verilen isimmiş. Ve uyku enerjisi vücutta bizim bildiğimiz saatlere göre yatsı namazı esnasında, gece saat ikiye doğru bir de sabah dörde doğru aynı meridyenden geçermiş… Bu saatlerde uykuyu kaçıran, uyamayanlar uykudan pek yararlanamazlarmış… Dolayısıyla sağlıklı kalabilmek için düzenli uykuya dikkat etmek gerekiyormuş. Çünkü uyku hayatın devamlılığı için olmazsa olmaz bir gerçek…
Uykunun vücuda sağladığı nice yararlar var ama bunlardan bilinen birkaçını söylesek bile sanırım kendimizi uykusuz bırakmamak için elimizden geleni yaparız…
Uyku vücudun kendine gelmesini sağlar. Uykusunu alan insan verimli insan olur. İnsanın bağışıklık sisteminin güçlenmeye başladığı en önemli saatler uyku saatleridir. İnsan uykuda dinlendiği gibi uyku insandaki tamir bakım ve onarım için de vücuda imkân verir. Uykuda birçok organın dinlenmeye geçmesi sebebiyle vücudun kalp, sinirim, damar sistemi gibi sistemleri sağlıklı kalır. Uykuda bağırsaklarımız seratonin salgılar ve insanın gün içindeki stres yorgunluk gibi hallerini ortadan kaldırır.
            Nagehan Durusu
 
 
ŞİİR
 
       KIL NAMAZIN...
 
Dün işlerin meşgul etmişti seni,
Bugün de üşendin geçirdin vaktini,
Yorgunluğunda uykuya yenilip,
Kaldıramazsan akşam da kendini,
Uyurken hiç uyandıramazsın,
Sabah yatağa gömülen bedenini.
Bugünden hep geleceğe erteleyip,
Beş vakitte beş mazeret ile geçirirken,
Harcayıp tüketirsen zaman sermayeni,
Sen unutsan da bir gün karşına çıkıp,
Hatırlatırlar sana namazsız vakitlerini,
Keşke, dersin secdesiz günlerine ama
Pişmanlık da mazur göstermez gafletini.
O zaman atma hiç yarına, dinleme nefsini,
Kalk ve kıl namazını, severek an Rabbini,
Bekliyor vakitlerinde Mülkün Sahibi seni,
Senin de önem verip huzuruna gelmeni,
Öyleyse fırsat bil, akarken damarında kan,
Nimet bil, hareket ettirirken bedenini,
Zarar say, kulluktan uzak her saniyeni.
Vaktin tükenince ne çok istesen de,
Asla kılamayacaksın tek bir vaktini,
Şimdi üşenip kaldıramadığın şu bedenini,
Kaldıramayacak binlercesi ziyaret eden kabrini.
 
                                          Nihat Ökmen
 
 
UNUTULMAZ KELİMELER
 
EVLEVİYET: Öncelik, öncelikli, evleviyet, öncelik sırası, önce gelme, önce olma, üstünlük, kıdem, rüçhan hakkı, önem, öncelik hakkı gibi anlamları vardır. Daha çok hukukta kullanılır.
MÜKATEBE: Yazışma. Mektuplaşma. Birbirine yazma.
ŞAHSİYET: Bir kimsenin kendisine özel durumu. Şahıs olma. Karakter sâhibi ve makbul yani toplum içinde kabul görür davranışlara sahip bir insan olma hâli.
MÜKÂLEME: Karşılıklı konuşma. Anlaşma. Müzakere. Muhavere. Söyleşme.
MUHASEBE: Hesaplaşmak. Hesap görmek. Hesap işi ile uğraşmak. Hesap işini gören resmi makam…
ŞUUR: Anlayış, idrak. Kendi varlığından haberi olma.
LÜTUF: Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik ve yardım, ihsan, inayet, atıfet:
TALİMGÂH: Çeşitli uzmanlık dallarına gerekli olan uzman, öğretici vb. yetiştirmek amacıyla uygulamalı olarak eğitim ve öğretim vermek için oluşturulmuş askerî kuruluş.
Uykunuz yerinde mi?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.