Zirvedeki kazıda sevindiren gelişme! Artvin Gevhernik Kalesi'nde çeşme ve sarnıç ortaya çıkarıldı

Artvin'in Ardanuç ilçesindeki Gevhernik Kalesi ve çevresindeki arkeolojik kazılar asırlara meydan okuyan medeniyetlerin izlerini bünyesinde barındırıyor. Yeni sezonda kaledeki çeşme ve sarnıç gün yüzüne çıkarıldı.
Arkeolojik sit alanı Gevhernik Kalesi ve çevresinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde yürütülen kazılar dördüncü sezonda devam ediyor.
Orta Çağ ve Osmanlı dönemlerine ait cami, türbe, çeşme, şadırvan, hamam, konut, dükkan ve kilise kalıntılarının bulunduğu sit alanında tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılmasının ardından, bölgenin turizme kazandırılması planlanıyor.
Kazı Başkanı Osman Aytekin 8 Temmuz'da başlayan çeşme ve sarnıçtaki kazıyı tamamladıklarını duyurdu.
Ekip, çalışmalarını sarp kayalığın üzerine inşa edilmiş iç kaledeki kilise kalıntıları üzerinde sürdürüyor.
Kazı Başkanı Aytekin, 2021'de başlayan kazının dördüncü sezonundaki çalışmaların 1 Kasım'a kadar süreceği tahmin ediliyor.
OSMANLI ÇEŞMESİ ORTAYA ÇIKARILDI
"Osmanlı arşivlerine göre, bölgedeki yönetim kademesindeki paşalardan birinin eşlerinden olan Hatice Hanım tarafından yaptırılmış." diyen Aytekin, kazılarda çeşme ile iç kalenin güney eteğindeki sarnıç hakkında bilgi verdi.
Çeşmenin 18. yüzyılda yapıldığını tespit ettiklerini dile getiren Aytekin, "Üçgen alınlıklı, 3x3 metre ebatlarındaki çeşme, arka tarafında su deposu olan tipik bir Osmanlı çeşmesidir. Sarnıç ise iç kalenin güney tabında Orta Çağ'da Bagratlılar döneminde yapılmıştır. 8 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde tonoz örtülü, içeriği kireç harcı sıvalı su sarnıcıdır. İç kalenin su ihtiyacının karşılandığını düşünüyoruz." diyor.
Dört sezonluk kazıda çok sayıda seramik ürün, sikke, gülle gibi taşınabilir kültür varlıklarına ulaşan Gevhernik Kalesi'ndeki ekip, akademisyenlerinden oluşan 20 kişilik bilim heyeti ve 10 işçiden oluşuyor.
GEVHERNİK KALESİ'NİN ÖNEMİ
Aytekin, yörede "Adakale" olarak da adlandırılan Gevhernik Kalesi'nin iç kale ve çevresindeki yerleşkeden oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Burada ilk yapılaşma 5. yüzyılda başlıyor. 9'uncu yüzyılda daha köklü bir yapılaşmanın varlığını görüyoruz. 1551'de burası Osmanlı toprağı olmuş. 1877-18778 Osmanlı-Rus Savaşı'na kadar Türk toprağı olmuş. Rusların da 40 yıllık bir egemenliği var. Burası dört farklı kültür katmanını barındıran bir bölge. Osmanlı Dönemi eserlerinin Artvin'deki en iyi örneklerinin olduğu alan. Buradaki cami, Osmanlının Artvin'de inşa ettiği ilk cami. Türbeleri, hamamı, medresesi ile bir külliye niteliğinde. Gevhernik Kalesi, Artvin'in tarihsel geçmişi açısından, geçmişi günümüze bağlayan somut taşınmaz ve taşınabilir kültür varlıklarıyla en önemli arkeolojik alanıdır. Bundan dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığımız da kazımıza büyük destek veriyor."