2025 yılında SGK istirahat rapor parası da zamlandı!

A -
A +

Sigortalıların istirahat raporlarına istinaden çalışamadıkları dönemlerde SGK’nın yapmış olduğu ödenekleri vatandaşlar, istirahat rapor parası olarak bilmektedir.

 

Bu uygulama sigortalılarının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hâllerinde SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında verilen istirahat süresince geçici olarak çalışamadıkları hâllerde kendilerine verilen geçici iş göremezlik ödeneklerinden ibarettir.

 

Geçtiğimiz gün belirlenen yeni asgari ücret bu ödenekleri de etkilemektedir. Keza Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince belirtilen hâllerde sigortalılara, yeniden tespit edilen alt sınırların altında bir günlük kazanç üzerinden ödenek almakta bulunanların veya almaya hak kazanmış yahut kazanacak olanların bu ödeneklerinin, günlük kazancın alt sınırındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten başlanılarak, değiştirilmiş günlük kazançların alt sınırına göre ödenmesi gerekmektedir.

 

1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren yeni asgari ücret %30 oranında artırılmıştır. Buna göre yeni belirlenen asgari ücret muvacehesinde belirtilen ödenekler de 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zamlı olarak ödenecektir.

 

 

ALT SINIRDAKİ ARTIŞ

 

 

SGK (5510 s.) Kanunu uyarınca (4/1-a) ve (4/1-b) ve diğer sigortalıların geçici iş göremezlik ödeneklerinin değiştirilmiş günlük kazanç alt sınırı; 1/Ocak /2025 tarihinden önce geçici iş göremezliğe uğrayan ve geçici iş göremezlik durumları bu tarihten sonra da devam edenler ile bu tarihten sonra iş göremezliğe uğramakla birlikte geçici iş göremezlik ödeneği hesabına esas günlük kazançları 866,85 TL altında hesaplanmış olanların;

 

1/01/2025 tarihinden 31/12/2025 tarihine kadar istirahatli bulundukları günlere ait geçici iş göremezlik ödenekleri 866,85 TL asgari günlük kazanç üzerinden, hesaplanacaktır.

 

Hastalık hâlinde SGK ilk 2 gün için geçici iş göremezlik ödeneği parası vermemektedir. Hastalık hâlinde verilecek (rapor parası) geçici iş göremezlik ödeneği,

 

*Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,

 

*Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi oranındadır. Bu durumda ayakta tedavi gören hastalar yatarak tedavi gören hastalara göre daha fazla ödenek almaktadır.

 

Buna göre 2025 yılında sigortalıların, en az alacakları günlük ödenekler;

 

*Yatarak tedavilerde; 433,43 TL

 

*Ayaktan tedavilerde ise 577,90 TL olacaktır.

 

Hastalık hâlinde geçici iş göremezlik parası için hâlen çalışıyor olmak ve hastalıktan önce en az 90 gün sigorta priminin bulunması gerekmektedir.

 

 

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARINDA İŞ GÖREMEZLİK

 

 

Çalışanların iş kazalarına maruz kalmaları veya meslek hastalıklarına tutulmaları hâlinde hastalıktan farklı olarak iş göremez kaldıkları her gün için SGK ödeme yapmaktadır.

 

Ayrıca iş kazası ve meslek hastalıklarında sigortalının hastalıkta olduğu gibi bir yıl içinde en az 90 gün prim ödeme şartı da yoktur.

 

Diğer yandan Sigortalı kadının analığı hâlinde, doğumdan önceki ve sonraki 8’er haftalık sürede, çalışmadığı her gün için SGK geçici iş göremezlik ödemesi yapmaktadır.

 

Doğumuna 8 veya -çoğul gebelikte- 10 hafta kaldığı ya da 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan kadın sigortalının erken doğum yapması nedeniyle kullanamadığı doğum öncesine ait günleri de doğum sonuna ilave edilerek geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

 

Bunun için de doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün SGK primi ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca istirahatli olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması, (Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu hariç), istirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması ile doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması şartları da aranmaktadır.

 

Belirtilen hâllerde asgari ücretli olarak çalışan sigortalıların iş göremez olmaları hâlinde yeni artış oranında her gün için geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanacaktır.

 

 

 

İsa Karakaş'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.