Annelere 2025 yılı kreş desteği 13 bin TL'yi aştı

A -
A +

Çalışma mevzuatımızda annelerin çalışma hayatına devam edebilmesi için birçok kolaylık ve muafiyetlere yer verilmiştir. Ayrıca İşverenlere bu konuda yükümlülükler öngörülmüştür.

 

İş Kanunumuza göre yaşları ve medeni hâlleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan iş yerlerinde, emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için çalışma yerlerinden ayrı ve iş yerine en çok 250 metre uzaklıkta bir emzirme odasının kurulması zorunlu bulunuyor. 150’den çok kadın çalışanı olan iş yerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve iş yerine yakın öngörülen şartları taşıyan bir yurdun kurulması zorunlu. Yurt, iş yerine 250 metreden daha uzaksa işverenin ayrıca taşıt sağlama yükümlülüğü de bulunuyor.

 

İşverenler, ortaklaşa oda ve yurt kurabilecekleri gibi oda ve yurt açma yükümlülüğünü, kamu kurumlarınca yetkilendirilmiş yurtlarla yapacakları anlaşmalarla da yerine getirebilirler.

 

 

 

 

ODA VE YURT AÇMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

 

 

Oda ve yurt açma yükümlülüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm iş yerlerindeki kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınır. Emzirme odası ve/veya yurt kurulması için gereken kadın çalışan sayısının hesabına erkek çalışanlar arasından çocuğunun annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş olanlar da dâhil edilir.

 

Oda ve yurtlardan, kadın çalışanların çocukları ile erkek çalışanların annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş çocukları faydalanırlar. Odalara 0-1 yaşındaki, yurtlara ilköğretime kayıt yaşını doldurmamış çocuklar alınır.

 

Oda ve yurtlarda, çocuklar ve görevliler dışında başkasının bulunması ve bunların amaç dışında kullanılması yasak. Yurtlarda 0-24 aylık, 25-48 aylık, 49 aylık ve üzeri çocuklar birbirinden ayrı bulundurulur. Çocuklar, oda ve yurtlara işbaşı yapılmadan önce bırakılır, işin bitiminde alınır. Anne ve babalar, odaların ve yurtların disiplin ve yönetimine dair kurallara uymak şartıyla ara dinlenmesinde çocuklarını görüp bakımlarıyla ilgilenebilirler.

 

 

 

 

2025 YILINDA ANNELERE SAĞLANABİLECEK KREŞ DESTEK TUTARLARI

 

 

01 Ocak 2025 tarihinden itibaren asgari ücret brüt 26.005,50 TL net 22.104,67 TL olarak uygulanmaktadır.

 

Buna göre Gelir Vergisi Kanununun gelir vergisinden istisna edilen ücretlere ilişkin düzenlemeler baz alındığında işverenlerce, kadın çalışanlarına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (İşverenlerce, kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin iş yerinde verilmediği durumlarda, kadın çalışanlarının hizmet aldığı gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince işletilen kreş ve gündüz bakımevlerine ödeme yapılmak suretiyle sağlanan menfaatler de istisna kapsamında tutulmuştur.

 

Kadın çalışanlarına sağlanan menfaatin ücret istisnasına tabi tutulabilmesi için; bu hizmetin gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince işletilen kreş ve gündüz bakımevlerinden alınması, ödemenin çalışana değil doğrudan bu hizmeti sağlayan mükelleflere yapılması gerekmektedir.

 

2025 yılında istisnadan yararlanılacak tutar her bir çocuk için aylık 13 bin 2,5 TL tutarında olacaktır. Bu rakamı aşması hâlinde aşan kısım vergiye tabi tutulacaktır.

 

 

 

 

SGK DA PRİM KESMEYECEK!

 

 

İşverenlerce sigortalıları için üçüncü kişilere yapılan ödemeler sonucunda sigortalısının paradan gayrı maddi olarak yararlanmış olduğu alışveriş çekleri, kira ödemeleri, okul öğrenim tutarları, kreş gibi kalemlere ilişkin ödemelerin bulunması hâlinde söz konusu ödemeler sigortalıya doğrudan yapılan bir ödeme olmadığından SGK primine tabi tutulmayacaktır. Ancak hayatın olağan akışına aykırı muvazaalı uygulamaların tespit edilmesi durumunda yukarıda niteliği belirtilen bu ödemeler prime esas kazanca dâhil edilecektir.

 

Bu uygulamaya bir misal verecek olursak; (X) firması tarafından çalışan sigortalıların çocuklarına firmanın bulunduğu yerde kreş hizmeti verilmekte olup söz konusu eğitim hizmeti (ÇOCUK) okulundan fatura karşılığı alınmakta ve ilgili okulun banka hesabına doğrudan firma tarafından yatırılmaktadır. Bu itibarla, çalışanların çocukları için işveren tarafından okula yapılan ödemeler, sigortalıya doğrudan yapılan bir ödeme olmadığından prime esas kazanç kapsamında değerlendirilemeyecektir. Anneye nakit olarak verilirse SGK prim kesecektir.

 

 

 

 

ASGARİ ÜCRETLİYE KATKISI %50

 

 

Özetle bu uygulamayla birlikte aslında dolaylı olarak asgari ücretli çalışan bir annenin maaşına %50 oranında artış olarak yansımaktadır.

 

Keza asgari ücretli bir annenin maaşı 22.104,67 TL iken 13 bin 2,5 TL tutarında faydalandığı kreş ya da gündüz bakımevi desteği ile birlikte maaşı dolaylı olarak 35 bin 107 TL’yi aşmış olmaktadır.

 

Faydalanılan mezkûr desteğin anneye nakit olarak değil, doğrudan doğruya kreş veya okula fatura mukabili işverence yapılması ve bordrolanması elzemdir. Aksi takdirde hem SGK hem Maliye kesinti yoluna gidecektir.

 

 

 

İsa Karakaş'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.