Biraz tefekküre ne dersiniz?

A -
A +

Şimdi inananların inancına şüphe düşürmek için adını söylemeye gerek yok bir sürü akım çıkarıyorlar. İslam âlimleri de bunun için asırlar öncesinden müminlere tefekkür etmeyi öğretmişler. Hadis-i şerifte “Bir saat tefekkür, bir sene nafile ibadetten daha hayırlıdır” buyurulmuş, biraz tefekkür edelim mi?

 

Mesela güneşi düşünelim önce. Dünyamızı hem aydınlatıyor hem ısıtıyor. Ne yakıtı bitiyor ne enerjisi. Ona bitmez tükenmez bu gücü kim veriyor? Yıldızları düşünelim sonra. Gökyüzünde direksiz, isnatsız duran ama düşmeyen binlerce gök cismini düşünelim. Onlara bu gücü kim veriyor?

 

Vücut yapımızı düşünelim mesela. Ağzımıza attığımız bir lokma nimetin, vücudumuzda hangi organımıza hangi mineral, vitamin vb. lazımsa oraya gittiğini. Midenin aklı yok, böbreğin fikri yok, karaciğerin zekâsı yok. Öyleyse nasıl oluyor bu tanzim işi?

 

Vücut organlarımızın her birinin ayrı görevi var. Bunlar rutin olarak çalıştığı için bu nimetleri unutabiliyoruz. Mesela siz bu yazıyı okurken, böbreğiniz, karaciğeriniz, kalbiniz çalışmaya devam etmiyor mu? Buna hakeza bütün organlarımız önemli.

 

Portakalı, elması, muzu, ayvası… Hepsinin tadı ayrı, koku ayrı, faydası ayrı. Üstelik hepsinin kabuğu bizim için muhafaza edilmiş. Allah’ın nimetlerini buradan saymaya kalksak bitiremeyiz. Peki, gözle görülemeyecek kadar küçük mikrobun bizi yatağa düşürmesi, hatta ölüme bile sebep olmasına ne demeli?

 

Daha çok örnek verilebilir Allah’ın varlığını ispat eden. Önce Rabbimizi tanıyacağız, varlığını canıgönülden kabul edeceğiz. Sonra da bizi dünyaya niçin göndermiş, bizden istedikleri neler ona göre hareket edeceğiz sevgili dostlar.

 

Tüm İslam âleminin ramazan ayı mübarek olsun. Rabbim bayrama kavuşmamızı, nice bayramlar görmemizi nasip etsin. Sağlıcakla kalın…

 

     İsmail Aybey-Manisa

 

 

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

     Ya Rabbi

 

 

Şehadet ederim ki varsın ya Rabbî

 

Senin aşkın kalbim yakıp kül eyledi

 

Akan suda gökyüzünde çiçeğinde

 

Hep sen varsın hep sen ya Rabbî

 

 

 

Hüznümde, sevincimde, şükrüm de

 

Hep sen varsın ya Rabbî

 

Yürüdüğüm yolda baktığım ağacında

 

Kokladığım çiçeğinde hep sen varsın ya Rabbî

 

 

 

Elimdeki tespihimde dilimdeki zikrimde

 

Kıldığım namazım da hep sen varsın ya Rabbî

 

Semadaki yıldızımda gökteki ayda

 

On sekiz bin âlemde hep sen varsın ya Rabbî

 

 

 

Gökyüzünde yağan yağmurumda

 

Bulutlarda tane tane yağan karda

 

Ramazanda tuttuğum orucumda

 

Hep sen varsın ya Rabbî

 

 

 

Baktığım her yerde, aldığım her nefeste

 

Gittiğim her yerde sen varsın ya Rabbî

 

Uykumda akan gözyaşımda

 

Hep sen varsın ya Rabbî

 

 

 

     Nalan Yılmaz-Samsun

 

 

 

 

ESKİMEZ KELİMELER

 

 

MUTEDİL: 1. Orta hâlde, orta kararda olan, itidalli, orta, vasat. 2. Düşünce ve davranışlarında aşırılık bulunmayan, ölçülü, ılımlı, itidalli (kimse) 3. Aşırı derecede soğuk yahut sıcak olmayan, ılık, ılıman. 4. Şiddeti, etkisi, gücü orta derecede olan.

 

HADDİZATINDA: Aslında, esasen.

 

BEYAN: 1. Açıklama, anlatma, söyleme: 2. Herhangi bir şeyi, bir durumu resmî makamlara bildirme veya bu hususta verilen bilgi, bildirim, deklarasyon.

 

İKBAL: 1. Talih ve baht açıklığı, mutluluk, saadet. 2. Parlak ve yüksek mevki: 3. İstek, arzu 4. Yüzünü döndürme, birine, bir şeye meyletme, teveccüh etme.

 

ŞEDİT: Şiddetli.

 

ENVAİÇEŞİT: Çeşit çeşit, türlü türlü.

 

MÜLEVVES: 1. Kirli, pis 2. İntizamsız, karışık.

 

KEZA: Bunun gibi, böyle, böylece. [Kaynak: Kubbealtı Lügati]

 

 

 

Yetenekli Kalemler'de önceki yazılar...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.