Çanakkale Savaşlarında Nusret Mayın Gemisi

A -
A +

Çanakkale Savaşları Türk milletinin kahramanlık destanıdır. 5 Kasım 1914’te İngiltere ve Fransa Osmanlıya savaş ilan etti. Ocak ve Şubat 1915’te Birleşik Donanma keşif ve tabyalarımızı imha amacıyla çeşitli saldırılar yaptı. Bu saldırıların en önemlileri 19 ve 25 Şubat saldırılarıdır. Düşman için her şey yolunda giderken Nusret Mayın Gemisi faktörü devreye girdi. Düşman bu tarihlere kadar Boğaz'a döşediğimiz mayın hatlarını temizlemişti. Yeni mayın hatlarına ihtiyaç vardı. Durum bu şekilde iken Müstahkem Mevkiler Komutanı Cevat Paşa ne yapacağını bilemiyordu. Görülen bir rüya üzerine Nusret Mayın Gemisi ile Boğaz'a mayın döşenmesi kararlaştırıldı...

 

Nusret Mayın Gemisi Almanya’da 1911’de inşa edildi. 1913’te Osmanlı donanmasına katıldı. Mayın dökmek için dar alanda manevra kabiliyetine sahipti. 26 Türk mayını 7/8 Mart 1915 gecesi sisli bir ortamda Boğaz'a paralel şekilde çift sıra hâlinde, yüz metre aralıkla suyun 4,5 metre derinine döşendi. 18 Mart büyük saldırıda saat 11’den itibaren tabyalarımız yoğun ateş altında kaldı. Zırhlılar atış menzilimiz dışında kaldığı için ilk etapta karşılık veremedik. Öğleden sonra bataryalarımız tahrip oldu. Çimenlik tabyası isabet aldı. Seyit Onbaşının 13 arkadaşı şehit oldu. İşler yolunda gitmezken Seyit Onbaşının Ocean’ı 275 kg’lık top mermisi ile insanüstü gayretle vurması ve zırhlıların bu durumun şaşkınlığıyla (bir rivayete göre dümeni parçalanan ve kontrolden çıkarak) mayın hattına girip mayına çarpması olayların akışını değiştirdi. Üstüne tabyaların isabetli atışları eklenince düşman saat 18’de geri çekilmek zorunda kaldı. Böylece deniz zaferi kazanılmış oldu. Savaştan sonra “Birinci Cihan Harbi’nde Nusret’in yaptığını hiçbir gemi yapamadı” diyerek tarihe geçti.

 

     Ahmet Mahmut Yuyucu

 

 

ŞİİR

 

          Bizim Sayfa

 

 

Lütfedip yazmışsın hoş bir kelam

 

Bizim Sayfa'dır hem darı selam

 

Okunur her gün iştiyakla heman

 

Ne de sevimlidir bu Bizim Sayfa

 

 

 

Süleyman Usta, usta şiirde

 

Pürnefes haykırır Karadeniz’de

 

Hikmetli sözleri okur dilinde

 

Ne de sevimlidir bu Bizim Sayfa

 

 

 

Her sabah dosttan getirir haber

 

Dinî emirleri bildiren rehber,

 

Helalden lokmayı tembih eder,

 

Ne de sevimlidir bu Bizim Sayfa

 

 

 

Orhan Ejder’den selam bütün dostlara

 

Hizmeti geçen bütün salih canlara

 

Daim olsun hizmet varsın yarınlara

 

Ne de sevimlidir bu Bizim Sayfa. 

 

 

 

Yazan Orhan Ejder/Akhisar-Manisa

 

 

GÜZEL YURDUMUZ

 

 

MUĞLA’NIN GÖLLERİ: Muğla’nın 4 tabii (doğal) gölü vardır. Köyceğiz Gölü: Kıyıya yakın olan bu göl tabii güzellikleriyle meşhurdur. Yüz ölçümü 65 km², derinliği 1,5-5 m arasında değişir. Dar bir boğazla Akdeniz’e bağlıdır. Denizde sular kabarınca deniz suyu bu göle gelir. Fazla sular kanalla denize dökülür. Eski çağlarda zelzele ile çöken binalar hâlen gölün dibinde olup, damları su yüzeyinden görünmektedir. Gölde başta kefal olmak üzere bol balık bulunur. Bafa Gölü: Muğla-Aydın sınırı üzerindedir. Yüz ölçümü 65 km²dir. 28 km²si Muğla’ya aittir. Balık bakımından çok zengin bir göldür. Denizcik Gölü: Krater gölüdür. Yüzölçümü 4 km² ve derinliği 18-24 m’dir. Milas yakınındadır. Hacat Gölü; Milas yakınında Sarıçay ağzında eski bir koyun bu çay tarafından ağzının kapatılması ile meydana gelmiştir. Denize dar bir boğazla bağlıdır. Kışın artan sular boğaz vasıtasıyla denize dökülür. Derinliği 1,5 m’dir.

 

 

 

Yetenekli Kalemler'de önceki yazılar...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.