Okumak, öğrenmek, kendini geliştirmek her devirde güç kaynağı olmuştur. Bilginin ve verinin kötü ellerde korkunç bir silaha dönüştüğü günümüzde ise iyilerin okuması daha da önem kazanmıştır. Bu nedenle en büyük beka meselemizin eğitim olduğunu sık sık yazılarımda dile getirmeye çalışmaktayım. Özü iyilik hamuruyla yoğrulmuş Türk evladının güçlü olması hem millî bekamız hem de insanlığın huzuru için çok önemlidir. Bunun için çocuklarımızı, hatta yetişkinleri cezbedecek zengin kütüphanelere ihtiyacımız olduğu şüphesizdir.
İnsan, âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar. Benim de en büyük hayalim kitaplarla bezenmiş şehirler, kasabalar ve köyler. Millet bahçelerinin, bütün parkların köylerin mahallelerin orta yerinde, bütün camilerin ve okulların bahçelerinde zengin, geniş, ferah kütüphanelerin yer alması; genç yaşlı her yaşta insanların o huzur ikliminde kitapla, bilgiyle, sohbetle buluşmaları; şehirlerin en gözde yerlerinde zengin tematik kütüphanelerin (Edebî Eserler Kütüphanesi, Tarih Kütüphanesi, Bilim Kütüphanesi, Dinî Eserler Kütüphanesi, Yabancı Diller Kütüphanesi…) kurulduğunu görmektir.
Kitaplar, bilim ve kültür hazinelerinin membaları. Kitaplar, hayatımıza yön veren hayatlar. Kitaplar, geçmişle gelecek arasındaki köprüler. Kitaplar, ellerimizden sımsıkı tutan sımsıcak eller. Kitaplar mutluluğun yollarını gösteren eşsiz rehberler. Kitaplar bir ticari meta olmamalı. Nerede bu çağın Ali Emîrîleri? Nerede milletine kütüphaneler vakfedecek yüce gönüllüler? Şöyle geniş bahçeli, ferah iç mekânlara sahip, atölyelerin yer aldığı, alanında uzman kişilerin görevli olduğu, halka açık derslerin, eğitimlerin verildiği, yazılmış ve basılmış yerli ve yabancı bütün yayınların yer aldığı her biri bir akademi olan zengin kütüphaneler. Her dile ait eserler. Millî Eğitim Bakanlığı, kültür bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, üniversiteler, belediyeler ve iş dünyası ve her kesimden gönüllülerin iş birliği ile erişilebilir ve zengin kütüphaneler... Zihi hayal-i muhal
İdris İspiroğlu
Ramazanın ardından
Sen-ben kul yaratıldık, nice yanlışa düştük;
Melek: Günah işlemez, emredileni yapar!..
Âkıl bâliğ gününden, şeytan işe üşüştük;
Kılavuz yanlış ise, kişi düz yoldan sapar!..
Sen-ben kul yaratıldık, tevbe-istiğfar bize;
Rabbimiz hak tanıyor, iltica etsenize;
Kur’ân’da onca ayet, gelin siz kendinize;
Pişman olan kişiler, tertemiz sayfa kapar!..
Sen-ben kul yaratıldık, cuma… Kandiller bize;
Tevbe-istiğfar için, gelsek bir kendimize;
Günah deryalarını, bir döken var denize!..
Yüce Allah bir anda, ruhu tertemiz yapar!..
Sen-ben kul yaratıldık, ramazan, af kapısı;
Başı… Sonu hep rahmet, nurlar saçar yapısı;
Cennet: Müminler için, hak kazanır hepisi;
Akıllı olan insan, nasıl şeytana tapar?..
Sen-ben kul yaratıldık, Kurban: Bizi bekliyor;
Fitre-zekât-sadaka, hayra sevap ekliyor;
Nefis-şeytan bir yandan, şer işe itekliyor;
Düşünen akil kişi, istemez elbet Sakar!..
Sen-ben kul yaratıldık, nice yanlışa düştük;
Âkıl bâliğ gününden, şeytan işe üşüştük;
Zaman şamarı yedik, onca işte rüküştük;
KAYIKÇ’Ali diyor ki, kul olan tevbe yapar!..
Ali Kayıkçı- Samsun
ŞİFA KAYNAĞI SEBZELER:
Sebzeler üç şekilde tüketilmektedir: 1) Çiğ olarak, 2) Pişirilmiş olarak, 3) Hem çiğ ve hem de pişirilmiş olarak. Sağlık bakımından sebze yemek çok faydalıdır. Çünkü sebzeler, vücudun ihtiyacı olan demir ve kalsiyum mineralleri ile A, B, C, K vitaminleri bakımından çok zengindir. “C” vitamini ihtiva eden sebzeler pişirilmeden ve sıcakla muamele edilmeden yenmelidir. Çünkü “C” vitamini çok az sıcaklıkta bile hemen yok olabilir. Yeme usul ve kaideleri bilinmeyen sebzeler, insanlara fayda vereceği yerde zararı dokunabilmektedir. Bunun için de her sebzenin kendine mahsus yeme usulleri vardır. Mesela, salatalığı tuz ile yemek, tuzsuz yemekten daha faydalıdır. Patlıcan ve semizotu, hadîs-i şeriflerde methedilmiştir. Patlıcanın zeytinyağlı olarak pişirilip yenmesi daha faydalıdır. Sebzelerden kerevizin unutkanlığı giderdiği, idrar söktürdüğü, kan yaptığı, karaciğeri temizlediği; enginarın safra taşını erittiği, kanı temizlediği, damar sertliğine iyi geldiği ter kokusunu giderdiği, tıp bilginleri tarafından ifade edilmektedir.
Yetenekli Kalemlerde önceki yazılar...