Çocuk ve zaman

A -
A +

Çocukların kişilik gelişiminde, beslenme korunma fiziksel ihtiyaçlarının yanında sevgi saygı ve en önemlisi güven gibi duygusal ihtiyaçlarının karşılanması da önemli yer tutar. Özellikle anne babası ile geçirilen kaliteli zamanlar çocuğun duygusal ruhsal ve sosyal gelişimini çok önemli etkiler. Çocukla küçük yaştan itibaren zaman geçirmek oyun oynamak hikâye okumak resim boyamak bir kek pasta yapmak gibi etkinlikler çocuk ile ebeveyn (anne baba) arasında güçlü bağlar oluşturur. Çocuğun benliğinin gelişmesini sağlar. Çocuk öz güven kazanarak yetişmeye başlar...

 

Çocuklarımızla beraber geçirdiğimiz kaliteli zaman çocuğun kendini önemli, değerli ve mutlu hissetmesini sağlar. Böylece çocukta güven duygusu gelişir. Bir yandan bir konu hakkında fikrini sorup düşüncelerini dikkatle dinlemek biraz sohbet etmek onun kendini ifade etmesine de yarar sağlar. Bir başkasının yanında duygusunu düşüncesini fikrini ifade ederken zorlanmaz. Günümüzde artık neredeyse hemen her ailede anne de baba da çalışan konumunda olmaktadır. Bu sebeple annenin ve babanın çocuklarıyla yukarıda sözünü ettiğimiz şekilde ilgilenebilmesi, onlara bu şekilde zaman ayırabilmesi maalesef pek mümkün değildir. Ama anne baba ne kadar yoğun ve yorucu olsa da çocuğa ayrılan zamanı ertelememek bunun için de bir zaman oluşturmak gereklidir. Bir yandan televizyona, bir yandan telefona bakarak çocukla konuşuyorsak bu kaliteli geçirilen bir zaman değildir...

 

Yapılan birtakım araştırmalar anne babasıyla verimli zaman geçiremeyen çocukların davranış sorunları göstermeye başladığı ve ileride psikolojik sorunlara yol açtığı dikkat çekmektedir. Çocukluk döneminde aile ile geçirilen zamanın iletişimin akademik ve sosyal hayattaki başarıdaki önemini çok net gösterdiğini söyleyebiliriz. Unutmayalım ki bir insanın ana vatanı çocukluğudur.

 

     Kıymet Er

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

 

     O nasıl yakarıştı?

 

 

“Rûhumun rûhu” dedi, “şehîdler”e karıştı;

 

“Sâbî torun uçmak”ta, “Cennet” için yarıştı;

 

“Gazze: Mevâ” kapısı, o nasıl yakarıştı?..

 

   “Halid Dede: Kazandı”, “Resûl’e erken vardı”;

 

   Yıllar var ki bu yolda, “Hamza’ları” arardı!..

 

 

 

“Rûhumun rûhu” dedi, “torunu”na sarıldı;

 

“Kaderim böyle” dedi, ne “küstü” ne darıldı;

 

“Şehîdler Hıyabanı”, sanma uzak varıldı!..

 

   “Halid Dede: Kazandı”, “Cennet” için yarıştı;

 

   “Erken kalkan kervan”a, bir “duâ”yla karıştı!..

 

 

 

“Rûhumun rûhu” dedi, “sesi” birden “titredi”;

 

“Melekler: Safa durdu”, “sayısı bilinmedi”;

 

“Cennetler kapı” açtı; üç-beş, tamamı “yedi!..”

 

   “Halid Dede: Kazandı”, “Cennet” için yarıştı;

 

   “Erken kalkan kervan”a, bir “duâ”yla karıştı!..

 

 

 

“Rûhumun rûhu” dedi, “Kâlübelâ”yı andı;

 

“Cennet Köşkleri”nin hep, “kandilleri” bi yandı;

 

“Onbin… Kırkbin Gazzeli”, tüm “Filistin” kazandı!..

 

   “Halid Dede: Kazandı”, “Cennet” için yarıştı;

 

   “Erken kalkan kervan”a, bir “duâ”yla karıştı!..

 

 

 

“Rûhumun rûhu” dedi, “Orta Doğu” salındı;

 

“Kâbe… Mescîd-i Aksâ”, bundan biraz alındı;

 

“Medine’nin Ravzâ”sı, “ballar balı… balındı!..”

 

   “Halid Dede: Kazandı”, “Cennet” için yarıştı;

 

   KAYIKÇ’Ali diyor ki, “O nasıl yakarıştı?..”

 

 

 

          Ali Kayıkçı-İlkadım-Samsun

 

 

 

 

 

 

SAĞLIK OLSUN

 

 

KESTANE: Kestane yüksek nişasta ve su içeren bir yemiştir. Protein ve yağ oranı düşüktür. Aksine içeriğinde nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller bulunur… Yine bol miktarda B1, B2 ve C vitaminleri vardır. Kestane doyurucu bir yemiştir. 100 gram kestane 160 kalori enerji sağlar. Lif oranı yüksektir. Kan şekerini fazla yükseltmez. Vücudun bu aylarda iyi bir enerji kaynağıdır. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermek için iyi gelir. İçindeki demir kansızlığı önler. Magnezyum ve fosfor kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Sakinleştirici özelliği vardır. Kemikleri kuvvetlendirir. Karaciğer ve mide için faydalıdır, ishali önler. Unutkanlığı ve Alzheimer'ı önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.

 

 

 

Yetenekli Kalemler'de önceki yazılar...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.