Gülümsemek iyi gelir

A -
A +

İletişim; senin ne anladığın değil, karşındakinin ne anladığıdır. Etkili İletişim; gülümsemek, esprili olmak ve mizahı kullanmak, takdir ve teşvik etmek, yardım ederek huzuru bulmak ve de teşekkür etmek gibi teknikleri iyi kullanmak sizin sağlıklı, başarılı ve huzurlu bir hayat geçirmenizi sağlayacaktır. Etkili iletişimi, gelişen olayların sonucunun nerelere vardığını anlatan zincirin halkalarına bir bakalım.

 

Küçük kız, hüzünlü bir yabancıya gülümsedi. Bu gülümseme adamın kendisini daha iyi hissetmesine sebep oldu. Bu hava içinde yakın geçmişte kendisine yardım eden bir dosta teşekkür etmediğini hatırladı. Hemen bir not yazdı, yolladı. Arkadaşı bu teşekkürden o kadar keyiflendi ki, her öğlen yemek yediği lokantada garson kıza yüklü bir bahşiş bıraktı.

 

Garson kız, ilk defa böyle bir bahşiş alıyordu. Akşam eve giderken, kazandığı paranın bir parçasını her zaman köşebaşında oturan fakir adamın kutusuna bıraktı.

 

Fakir adam öyle ama öyle minnettar oldu ki, iki gündür boğazından aşağı lokma geçmemişti. Karnını ilk defa doyurduktan sonra, bir apartman bodrumundaki odasının yolunu tuttu. Öyle neşeliydi ki, bir saçak altında titreşen köpek yavrusunu görünce, kucağına alıverdi. Küçük köpek gecenin soğuğundan kurtulduğu için mutluydu. Sıcak odada sabaha kadar koşuşturdu. Gece yarısından sonra apartmanı dumanlar sardı. Bir yangın başlıyordu. Dumanı koklayan köpek öyle bir havlamaya başladı ki, önce fakir adam uyandı, sonra bütün apartman halkı.

 

Anneler, babalar dumandan boğulmak üzere olan yavrularını kucaklayıp ölümden kurtardılar. Bütün bunların hepsi, beş kuruşluk bile maliyeti olmayan bir tebessümün sonucuydu.

 

 

 

     Nurettin Bozan-Eskişehir

 

 

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

 

     Enver Abi

 

 

Şimdi olsaydı keşke,

 

Kalpler atardı başka,

 

Sohbetinde olanlar,

 

Her dem gelirdi aşka.

 

 

 

Emeği çoktur bize,

 

Aşk verir sinemize,

 

“Hayatımın anlamı”

 

Derdi gazetemize.

 

 

 

Birbiriniz çok sevin,

 

Kıymetinizi bilin,

 

En güzel nasihattir,

 

Şu gıybeti terk edin.

 

 

 

Sözlerim kâfi gelmez,

 

Methine gücüm yetmez,

 

Ona olan sevgimiz,

 

Hiç bitmez hiç tükenmez.

 

 

 

"Garibî", nokta koysun,

 

Gözüne yaşlar dolsun,

 

Kalbimizde aşkı var,

 

Rabbimize hamdolsun!

 

 

 

     Alaaddin Erdoğan

 

 

 

 

 

 

KARIŞTIRILAN KELİMELER

 

 

MÜŞEVVİK: 1. Arzusunu, isteğini arttıran, isteklendiren, şevk ve gayrete getiren (kimse veya şey): 2. Kötülüğe sevk eden, suça teşvik eden, kışkırtan (kimse veya şey):

 

MÜŞEKKİK: İlim, âlimlerin bazısında az, bazısında çok olan bir sıfattır. Bu sebeple din bilgilerinde, ilmi en çok olan âlime güvenilir. Akıl da ilim gibi müşekkik olup, insanlarda eşit olarak bulunmaz.

 

MUVAFIK: 1. Uygun, münasip. 2. i. Aynı tarafı destekleyen, aynı görüşü paylaşan, birbirine muhalif olmayan kimselerden her biri:

 

MURAFIK: 1. Arkadaşlık eden kimse, arkadaş, yoldaş, hemrah. 2. Bir şeyle beraber olan, birlikte bulunan.

 

MÜRETTEP: 1. Sıralanmış, sıralı, tertipli, muntazam. 2. Maksatlı olarak düzenlenmiş, danışıklı 3. Kurulmuş, düzenlenmiş, tertip edilmiş. 4. (Bir şey veya yer için) Belirlenip ayrılmış, tayin ve tahsis edilmiş.

 

MÜREKKEP: 1. Yazı yazmakta, desen çizmekte, baskı işlerinde kullanılan, çeşitli renk ve kıvamda sıvı hâlindeki birleşik. 2. Birden fazla şeyin bir araya gelmesinden meydana gelmiş, birleşik.

 

 

 

Yetenekli Kalemler'de önceki yazılar...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.