Okullarda sınıf yapılandırması ve yönetimi nasıl olmalıdır? Söz konusu bu çalışma ve uygulamalar, uzun yıllar, sınıf içi öğretmen-öğrenci ve yönetim ilişkilendirmeleri sonucunda geliştirilmiş, takip edilebilir bir gözlem haritasıdır âdeta.
2024-2025 Yeni Öğretim Yılı, yeni müfredat ve yeni açılımla şu günlerde hayatımızı hareketlendirecek. Yine bu doğrultuda, Millî Eğitim Bakanlığı nezaretinde, okul yönetimini, öğretmenleri, hatta ebeveynleri meşgul edecek, başarıya odaklı ''Yeni Sınıfların Yapılandırılması'' ve ''Sınıf Yönetimi'' en az yıllık öğretim ve eğitim müfredatı kadar önem arz etmektedir.
Öncelikle, ''yeni sınıf yapılanması'' için, önceki yıllarda tutulan ''Öğrenci Davranışı Raporları''ndan, her bir öğrencinin ''Psikolojik Öğrenci Tipi Kimliği'' belirlenmeli. Yeni sınıflar, bu ''öğrenci tipleri''nin dengeli dağılımlarıyla yapılandırılmalıdır.
Özellikle, dijital ağ ve sosyal medya ortamlı yüz yüze eğitimin sınıflarında bu tür bir yapılanma, ele alınması gereken ciddi bir aktivitedir.
''Psikolojik Öğrenci Tipi Kimlikleri'' şunlardır: 1. Ciddiler, 2. Nasihat dinleyenler, 3. Tecrübeyle yol alanlar (Hiperaktifler), 4. Karıştırıcılar (Yem atanlar-Mikserler), 5. Tuzağa düşenler. Öğrenci tipi kimliklerinin, 20 kişilik bir sınıfta sayıları ve dağılım %'si (ortalama) aşağıdaki gibidir. Bu kimlikler, esas alınan yüzdelere göre, sınıf sayısınca orantılanabilir:
1. Ciddiler (4 kişi, %20) 2. Nasihat dinleyenler (4 kişi, %20) 3. Tecrübeyle yol alanlar (hiperaktifler) (3 kişi, %15) 4. Karıştırıcılar (Yem atanlar) (3 kişi, %15) 5. Tuzağa düşenler (6 kişi, %30)
Yılın başında, her yeni sınıfın yapılandırılması ne kadar doğru ve tutarlı uygulanırsa, yıl boyunca, sınıf yönetimi de o derece öğretim başarısı sağlar. Bu vesileyle yeni öğretim yılında sevgili öğrencilerimize değerli öğretmenlerimize sağlıklı huzurlu başarılı bir eğitim öğretim yılı dileklerimle...
Rıdvan Üzel-Eğitimci
İNTİKAL: 1. Bir yerden başka bir yere geçme; göçme. 2. Geçme, birinden diğerine geçme. 3. Ölme, öbür dünyaya göçme. 4. Babadan kalma miras. 5. Bir bahisten başka bir bahse geçme. 6. Hastalığın yer değiştirmesi.
BAHİS: 1. Konuşulan şey, söz. 2. İddialaşma.
İRTİHAL: 1. Göçme, göç etme. 2. Ölme. Ahirete irtihal etmek: Ölmek.
İSTİKBAL: Birini karşılama, birine karşı yönelme ona doğru çıkma.
İSTİKLAL: 1. Kendi başına olma, kimseye bağlı bulunmama, bağımsızlık. 2. Az bulma, azımsama, az sayma.
RİYAKÂR: Riya: Özü, sözü bir olmama, ikiyüzlülük. Riyakâr: İkiyüzlü kimse.
CEFAKÂR: 1. Eziyet eden, eziyet veren. 2. Cefa çeken kimse, cefakeş. Halk dilinde cefa çekmiş, cefa çeken anlamına da gelir.
VEFAKÂR: Sözlükte vefa; 1. Sözünde durma, sözünü yerine getirme. 2. Dostluğu devam ettirme. 3. Yetişme, yetme, kâfi gelme. 4. Ödeme anlamlarına gelir. Vefakâr da vefası olan, sevgisi geçici olmayan; hakikatli, vefalı demektir.
Değerli Rıdvan Üzel hocama bu güzel bilgilendirme yazısı için teşekkür ediyorum.