Öyle yaparsam oyun biter

A -
A +

Etkili dinleme, kişinin bilgi edinme, sorun çözme, öğrenme gayreti içinde olma hâlidir. Dinlemede en önemli şey o anki ruh hâlimizdir. Yaşantımızda bizi meşgul eden çok şey vardır. Yapılan rutin işler ve alışkanlıklar gibi. En büyük hatalarımızdan biri de dinliyor gibi görünüp dinlememektir. Konuşan kişi er geç bunun farkına varacaktır ve rahatsız olacaktır. Nezaketen de bu uygun değildir. Dinleyemeyecek durumdaysak bunu açıkça belirtmemiz konuşan kişinin kendine daha çok değer verdiğimizi gösterir. Birini dinlerken zihnimiz berrak olmalıdır.

 

Konuşulan konu sizin için önemsiz olabilir. Ancak karşınızdaki için belki de hayati bir önem taşımaktadır. Karşınızdakine zaman ayırıyorsanız söylediklerini anlamak için de çaba harcamalısınız. Tam tersi durumda hem karşınızdakinin zamanını hem de kendi zamanınızı boşa harcamış olursunuz.

 

Karşımızdakini anlamaya en büyük engel ön yargılarımızdır. Dinlemeden, düşünmeden tanımadan bir anlık düşünce ile yargılar ve hüküm veririz. Böylesi daha kolaydır. Zahmetsizdir. Oysa olayları değerlendirme, kişiyi tanıma ve anlamaya çalışma gayreti içinde olmak sorunu çözecektir.

 

Bu anlamda bir öykü anlatılır:

 

İş adamı tıraş olurken bir yandan da berberiyle sohbet etmektedir. Derken, kapının önünden ağır ağır geçmekte olan paspal bir çocuk görürler. Berber, iş adamının kulağına fısıldar;

 

“Bu çocuk var ya, dünyanın en aptal çocuklarından biridir! Bak dikkat et şimdi…”

 

Berber çocuğa seslenir:

 

“Buraya gel”

 

Berber bir elinde on liralık, bir elinde elli liralık banknot, çocuğa sorar:

 

“Hangisini istersen alabilirsin?”

 

Çocuk dalgın şekilde on liralık olanı alır ve gider.

 

Berber gülerek;

 

“Gördün mü? Sana söylemiştim” der.

 

Tıraş bitince iş adamı sokağa çıkar ve o çocuğu az ileride görünce sebebini sorar. Aldığı cevap şöyledir:

 

“Eğer elli lirayı alırsam oyun biter!”

 

     Nurettin Bozan-Eskişehir

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

     Sessizliğim

 

 

Sessizliğimi duyuyor musun ey Halep?

 

Yoksa ölüyor musun hâlâ ve hep?

 

Ağla çocuk bu yağmur durana dek,

 

Sen de durma yağmur ve çak bir şimşek.

 

Aldırma bombalar gölgeleyecek,

 

Sen ağla çocuk, yağ yağmur ve çak şimşek,

 

Yarandan değil, bir hilâlden sebep...

 

Ta ki toplansın tüm yıldızlar tek tek

 

Hilâl yaralarını iyileştirerek

 

Orta Doğu'da akıtsın mürekkep.

 

Şimdi yağmur dursun, ağlama çocuk

 

Kana doyan bu topraklar

 

Olsun artık birer mektep

 

Nice yıldız oradan yükselerek

 

Kuşatsınlar hilâli kıyamete dek...

 

 

 

     Mehmet Ramazan Arvas

 

 

 

 

 

 

 

 

BİTKİLERİN DİLİ

 

 

Armudun inanılmaz faydaları: Armut deyip geçmeyelim. Armudun faydaları saymakla bitmez... Bir kere lif içeriklidir ama hem de düşük kalorilidir. Vücuda tokluk hissi verir. Armut sindirim sistemini düzenler. Bu sebeple kabızlığa da iyi gelir... Armut vücudun kemik sağlığına iyi gelir, çünkü K vitamini barındırır. Armut cildi güzelleştirir. Armut bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlara iyi gelir. Armut kalp sağlığına iyi gelir. Vücuttaki serbest radikallerin atılmasında yardımcı olur. İyi bir antioksidandır. Gebelik dönemlerinde iyi bir besleyici meyvedir. Armutta C vitamini bol miktarda vardır iyi bir kış meyvesidir. Armut potasyum içerir ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Armutta bakır minerali vardır ve demir kullanımını artırır, vücuda enerji verir... Armut bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyvedir...

 

 

 

Yetenekli Kalemler'de önceki yazılar...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.