Temizlik imandan gelir

A -
A +

Atalarımız "her şeyin başı sağlık" demişlerdir. Gerçekten de sağlık, dünya nimetlerinin başında gelir. Sağlık olmadan hiçbir şey yapılamaz veya yapılacak işleri yapabilmek çok güç olur. Sağlığı elinde olan kişi, birçok maddi-dünya menfaatlerinin yanında daha zengindir. Dolayısıyla dünyanın en mesut, en bahtiyar insanıdır. Dünyada para, mevki, makam gibi şeyleri sağlıklı bir insan rahatlıkla kazanabilir. Eğer sağlık olmazsa, bunların hiçbirisinin kıymeti olmaz. İnsanın gözü de başka bir şey görmez. Çünkü can tatlıdır.

 

Kanuni Sultan Süleyman Han "Halk içinde muteber bir nesne yok, devlet gibi" diyen bir şaire: "Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" cevabını vermiştir. Bütün iyilikler, bedenin sağlam olmasıyla yapılabilir. Sağlık sayesinde kendimize, ailemize, milletimize, bütün insanlığa ve bizi yaratan Allahü teâlâya karşı olan vazifelerimizi yerine getirebiliriz. Hem beden hem ruh hastası olan biri bunların hemen hiçbirini yapamaz. Yeme, içme, gezme gibi insani olan en temel ihtiyaçlarımızın hepsini gönül rahatlığıyla sağlıklı olursak yapabiliriz. Hasta biri bir yeri ağrıdığında ya da morali bozuk olduğunda bunları yaparken hiç keyif alamaz. Bunun kıymetini bilmek için sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sağlığın kıymetini en iyi hasta olduğumuzda biliriz. Dinimiz de sağlık için temizliğe ve kendimizi korumaya önem vermiştir. Temizliğine ve sıhhatine dikkat eden bir Müslüman kolay kolay hastalanmaz. Hastalansa da yine kolay atlatır. Temizlik, imandan gelir. Bundan dolayı, Müslüman her hâliyle temiz olmalıdır. Bize verilen bedenin bile bir hesabı sorulacaktır. O yüzden yediğimiz, içtiğimiz her şeye dikkat etmeliyiz. Dinimizin yasak ettiği şeyleri yemek ve içmek insanın önce kendisine verdiği zarardır. Sonra da çevresine zararı dokunur. Müslüman kimse her hâliyle örnek olmalı, örnek yaşamalıdır.

 

     Şeyda Şahin

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

     ESRARENGİZ

 

 

Elimde değil n'apayım,

 

Sormadan edemeyeceğim bu soruyu

 

Ruhumuzda mı var bir giz?

 

Anlamında mı adımızın saklıyız?

 

Rüyalarda mı yaşar gerçekliğimiz,

 

Elimizdeki maskeler mi yoksa benliğimiz?

 

Neden geceleri alabildiğine özgürken,

 

Gündüz onca yalanlara kelepçeliyiz?

 

İnsanoğlu/kızı dipsiz bir kuyu; cevabı

 

Zor bir bilmeceyiz; hepimiz!..

 

 

 

     Bülent Turay

 

 

 

 

ŞAŞIRTAN KELİMELER

 

 

KAT(İ)L: Katl: Öldürme, öldürülme fiili.

 

KÂTİL: 1. Cana kıyan, birini öldüren kimse. 2. Öldüren, öldürücü.

 

TECDİT: Yenileme, yenilenme.

 

TECRİT: 1. Soyma, soyulma. 2. Ayrı tutma, ayırma. 3. Temizleme, ayırma. 4. Felsefede, soyutlama. 5. Fizikte. Isı, ses, su, rutubet, elektrik, gürültü gibi şeylerin bir yerden bir yere geçmesine engel olma, yalıtım, izolasyon.

 

TEDRİC: Derece derece ilerleme, azar azar, yavaş yavaş hareket etme.

 

HARFİYAT: Yanılmayla söylenen kelimedir.

 

HAFRİYAT: Yol ve inşaat yapmak, toprak altında kalan eski eserleri veya madenleri meydana çıkarmak için toprağı kazma işi.

 

İMHÂL: 1. Mühlet (süre) verme. 2. Bir zaman daha sonraya bırakma.

 

İHMÂL: Ehemmiyet (önem) vermeme, mühimsememe, boşlama, terk etme; hâliyle bırakma, savsaklama.

 

 

 

Yetenekli Kalemler'de önceki yazılar...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.