Kayısıyı unutun, 1 çay kaşığı bile tembel bağırsakları coşturuyor… Profesör Canan Karatay’dan kabızlığa anında çözüm olacak öneri
Ezber bozan açıklamalarıyla gündemden düşmeyen İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Türkiye’de kabızlık pandemisinin olduğunun altını çizdi. Kabız olan kişilere bağırsakları çalıştırmak için tavsiyelerde bulunan Karatay; ev yoğurdu, ev sirkesi ve ev turşusunun mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Canan Karatay, kendi Youtube kanalında önemli bilgiler paylaştı. Sağlıklı yaşam hakkında önerilerde bulunan Karatay, Türkiye’de çoğu kişinin mustarip olduğu hastalığın kabızlık olduğunu vurgulayarak “Kabızlığın konuşulması bile ayıp olarak görülüyor. Ne doktor soruyor, ne hasta anlatıyor” dedi. Kabızlığın altında yatan nedenleri sıralayan Karatay, beslenme tavsiyelerinde bulundu.
DOST BAKTERİLER AZALINCA HASTALIKLAR BAŞLIYOR
Vücuttaki bakterilerin önemine değinen Karatay “İnsan vücudunda çok fazla bakteri ve virüs yaşıyor. Bu bakterilerin içinde dost olanlar da dost olmayanlar da var. Dost olan bakterilerin sayısını yüksek tuttuğumuz zaman hastalanmıyoruz. Bu dost bakteriler reflü, gastrit, ishal ve kabızlık gibi hastalıkların önüne geçiyor. Dost bakteriler azalınca hastalık yapan bakteriler çoğalıyor ve bu rahatsızlarda yaşanan şikayetler artıyor” şeklinde konuştu.
Bağırsak florasını bozmamamız gerektiğinin altını çizen Karatay, “Sağlıklı yesek dahi hazım tam olmayınca bazı materyaller kana geçiyor. Vücut bunu yabancı madde olarak algılayarak hücum ediyor ve hastalıklar başlıyor” dedi.
Bağırsak sağlığının önemine vurgu yapan ünlü profesör, “Sağlığımızın temeli ikinci beynimiz olan bağırsaklarımızdan geçiyor. Çünkü bağırsaklarımızdaki dost hücreler seratonin ve depomin denilen sinir hücreleri üretiyor. Bunların yüzde 90’ı bağırsaklarımızda ürüyor” açıklamasını yaptı.
“KABIZLIĞIN KONUŞULMASI BİLE AYIP OLARAK GÖRÜLÜYOR”
Türkiye’de kabızlığın pandemi haline geldiğini belirten Karatay, “Kabızlığın konuşulması bile ayıp olarak görülüyor. Ne doktor soruyor, ne hasta anlatıyor. Eğer kabızlık başladıysa bilin ki bağırsaklardaki dost bakterilerin görevleri bozulmaya başlamış. Ben her gün sert dışkılıyorum diyenler de kabız. Günde bir kere ıkınmaya ihtiyaç duymadan, rahat bir şekilde tuvalete çıkılmalı” dedi.
KARATAY’DAN KABIZLIĞI GEÇİREN TAVSİYELER
Kabızlığın tedavisi için bazı gıdaların evlerimizden eksik edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Canan Karatay, kabızlığı geçiren beslenme tavsiyelerini şöyle sıraladı:
“Probiyotik gıdalar ise fermente gıdalarda bulunuyor. Ev yoğurdu, ev sirkesi, ev turşusu… Bu yiyecekler vücuda girdiğinde bağırsaklardaki dost bakterilerin sayısı artıyor. Prebiyotikler ise bağırsaklardaki dost bakterilerin iyi beslenmesini sağlıyor. Bunları mutlaka tüketmemiz lazım. Lahanagiller, turpgiller, soğanlar başlıca prebiyotiklerin başında geliyor. Vücudun ihtiyacı olmayan gıdalar vücuda girdiği zaman gaz, şişkinlik ve kabız yapıyor. Kabızlık şikayeti çekenler kahve ve zeytinyağı içince geçiyor. Bağırsakların iyi çalışması için bu iki besin çok faydalı. Su içmek ve lifli gıdaları tüketmek de kabızlığı gidermek için önemli yer tutuyor.”
