Tam kararında domates sosu tarifi: Bu yöntemle hiçbir sos bozulmayacak

Domates sosu, pek çok yemeğin temelini oluşturarak mutfakta büyük kolaylık sağlıyor. Hem sulu yemeklere hem de makarna, pizza gibi yiyeceklere lezzet katan bu soslar ev yapımı olduğu için katkı maddesi içermez. Çocuklarınız sağlıklı ürünlerle hazırlanmış öğünler tüketirken sizin de içiniz rahat edebilir.
Birçok yemeğin temelini oluşturan domates sosu, yapılan yemeklere önemli ölçüde lezzet katıyor. Ev yapımı olduğu için herhangi bir katkı maddesi de içermeyen bu soslar her yaş grubu tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Bugün vereceğimiz tarifte, lezzetli domateslerimizi fırında pişirerek, harika bir sos elde edeceğiz. İşte, fırında domates sosu tarifi:
Malzemeler:
- 2 kg orta veya büyük boy domates
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 dal taze fesleğen yaprağı
- 1 çay kaşığı kaya tuzu
- 1 tutam taze çekilmiş karabiber
- 2 adet defne yaprağı
- Domates göbeği sapları
Hazırlanışı:
1.Fırını 200 derecede önceden ısıtın.
2. Domateslerin kabuklarını mutlaka soyun ve kabaca doğrayın. Fırın tepsisine yerleştirin.
3. Sarımsakları soyun ve aynı şekilde kabaca doğrayarak domateslerin üzerine ekleyin.
4. Üzerlerine sızma zeytinyağı gezdirin.
5. Fesleğen yapraklarını elinizle parçalayın (bıçak değmeyecek şekilde) ve tuz ile karabiber ekledikten sonra karıştırın. Tepsinin içine yayın.
6. Defne yapraklarını ekleyin ve fırına atın.
7. Yaklaşık 1 saat veya domatesler yumuşayıp çatlayana kadar pişirin.
8. Fırından çıkardıktan sonra pürüzsüz olması için blender ile parçalayabilirsiniz ancak bu işlem rengini ve kıvamını değiştirecektir. Bu nedenle, sosun biraz pütürlü ve taneli kalmasını tavsiye ederiz.
9. Zeytinyağı ile sosu parlatın.
10. Buzdolabında 1 hafta veya derin dondurucuda 4 ay saklayabilirsiniz.
Not: Domates göbeği saplarını ve defne yapraklarını sosun içinden almayı unutmayın.
Bu nefis domates sosunu, kullanacağınız yemeğin çeşidine göre baharatlarla tatlandırabilirsiniz. Ayrıca, bu sosu makarna, pizza, et yemekleri gibi birçok yemeğinizde kullanabilirsiniz.
Tadınız, tuzunuz kararında olsun.
Afiyet olsun!