Anadolu'nun gladyatörleri burada savaştı! Gladyatör arenası gün yüzüne çıkarılacak ama...

Tokat'ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis'te bulunan gladyatör arenası, başlatılan çalışmalarla tamamen gün yüzüne çıkartılacak.
Tokat'ın Sulusaray ilçesindeki "Sebastapolis Antik Şehri" uzun süren bir kazı geçmişine sahip. İlgili yapılan ilk çalışmalar 1980'li yıllara uzanıyor. Bu çalışmalar Tokat Müzesi Müdürü Birsel Özcan tarafından gerçekleştirilmişti.
20 yıl ara verildikten sonra 2010 yılında Fransız bir ekip gelerek çeşitli çalışmalar yaptı. Son olarak 2013-2018 yılları arasında ise Şengül Dilek Ful tarafından kazılara devam edildi.
Şu anda kazı başkanlığını yürüten Doç. Dr. Akın Temür, antik şehrin son durumu hakkında bilgiler verdi.
tamamen açığa çıkarılması için kazının daha uzun sürelere yayılması gerektiğini, kazıya yeterli destek sağlanması durumunda antik şehrin açığa çıkartılarak bilim dünyasına kazandırılmasının mümkün olacağını söyledi.
BÜYÜK BÜTÇE GEREKİYOR
2021 yılında tekrar Tokat Müzesi başkanlığında ve bilimsel danışmanlığında başlayan Sebastapolis Antik Kenti kazısının 2023 yılından itibaren kendisinin başkanlığında Cumhurbaşkanlığı kararnameli kazılar statüsünde devam ettiğini belirten Doç. Dr. Temür, kazıya yeterli destek sağlanması durumunda kentin açığa çıkartılabileceğinin altını çizdi.
Şehirde şu anda kazısı yapılan 2 yapının olduğunu söyleyen Doç. Dr. Akın Temür, "Bunlardan bir tanesi Roma Hamamı, diğeri de Bizans Kilisesi'dir. Önceki yıllarda ağırlık olarak buralarda çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Biz de aynı yapılarda kazılara devam ediyoruz. Bu iki yapının dışında kentin kitabelerinden, gymnasium, stadium, Herakles, Zeus, Hadrian ve Traian'a adanan tapınakların, tiyatro, agora, asklepion, nekropol alanları ve sur duvarlarının olduğunu biliyoruz. Tabi bunların hepsi modern Sulusaray Kenti'nin altında bulunduğu için kazmak uzun bir zaman alacak. Çünkü üzerinde modern yerleşim bulunuyor. Bunların kamulaştırılması, mevcut evlerin yıkılması ve kazıların genişletilmesi gerekiyor. Bu noktada büyük ölçüde iş yerel yöneticilere ve iş adamlarına düşüyor" dedi.