Son Dakika
Yazarlar
Gündem
Ekonomi
Dünya
Teknoloji
Spor
Resmi İlanlar
Tümü
Politika
Sağlık
Kültür-Sanat
Eğitim
Magazin
T-Otomobil
Emlak
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Döviz
Altın
Haberler
Künye
İletişim
Seçim Sonuçları
Ramazan
Yaşam
Bir Zamanlar Türkiye
Video Galeri
Bizim Sayfa
E-Gazete
Bize Ulaşın : 444 0 144
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Anasayfa
>
Yazarlar
>
Yazar Detay
Şerif Akcan
serif.akcan@tg.com.tr
502 Yazı
5 Ekim 2003
Emeklilere yeni yükümlülük
Bilindiği gibi herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli olduktan sonra SSK'ya tabi bir işte çalışmaya başlayanlar ücretlerinin yüzde 30'u oranında sosyal güvenlik destek primi ödemektedirler.
Devamını Oku
28 Eylül 2003
Geçici iş ilişkisi
Bilindiği gibi, 4857 sayılı yeni İş Kanunun "Geçici İş İlişkisi" başlığını taşıyan 7 nci maddesi ile çalışma hayatımıza yeni bir iş ilişkisi getirilmiştir.
Devamını Oku
21 Eylül 2003
Mahkumlar sigortalanıyor
Cezaevlerinin içinde bulunan atölye ve benzeri yerlerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular sosyal güvenlik kapsamına alınıyor.
Devamını Oku
14 Eylül 2003
Köydeki inşaatlar sigorta kapsamında
Köy sınırları içinde anahtar teslimi veya ihale suretiyle başkasına verilmeksizin, turistik veya ticari gaye dışında yapılan inşaatlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamı dışında bırakılmıştır.
Devamını Oku
31 Ağustos 2003
Bağ-Kur Geriye Borçlanması başladı
4956 Sayılı Kanun ile 1479 Bağ-Kur Kanunu'na aşağıdaki madde eklendi buna göre; halen Bağ-Kur sigortalısı olanlar 20.04.1982 sonrasında vergi mükellefi yada oda kaydı ile primi ödenmeyen sürelerini borçlanıp Bağ-Kur'a ödeyebilirler. Ayrıca, halen Bağ-Kur sigortalısı olmayanlarda vergi mükellefi olarak bu süreleri ödeme imkanına sahipler. Borçlanma yapmak isteyenlere de bir hatırlatma da bulunayım ortalama borçlanılacak her yıl için ödenmesi gereken rakam 2 milyar lira kadardır.
Devamını Oku
24 Ağustos 2003
Emeklilere doğum yardımı yapılacak
Bilindiği üzere; 29.7.2003 tarihli, 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu 6.8.2003 tarihli, 25191 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözkonusu Kanun'un 30 uncu maddesi ile 506 sayılı Kanun'un 43 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Devamını Oku
17 Ağustos 2003
Bağ-Kurlu'lara basamak müjdesi
Bilindiği gibi 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalı olanlar basamak sistemine göre sigorta primi ödemektedirler. Bağ-Kur'da halen 24 basamak bulunmaktadır. İlk defa sigortalı olanlar birinci basamak ile onikinci basamak arasında istediklerini seçebilmektedirler.
Devamını Oku
10 Ağustos 2003
Bağ-Kur borçlarına kısmi af
Uzun zamandır süren ekonomik kriz, siyasi belirsizlik binlerce işyerinin kapanmasına yol açmış, ayakta durmaya çalışan esnaf ise vergi, SSK, Bağ-Kur borçlarıyla kepenk kapatma noktasına gelmiştir. Vergi barışı ile biraz soluk alan esnaf, Bağ-Kur ve SSK prim borçlarının taksite bağlanması ile rahat bir nefes alma şansını yakaladı.
Devamını Oku
3 Ağustos 2003
Prim affı nasıl uygulanacak?
Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile birlikte SSK'ya prim borcu bulunanların borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören değişiklik TBMM'sinden geçti. Henüz Cumhurbaşkanınca onaylanmayan bu kanun ile SSK'ya prim borcu bulunanlara ödeme kolaylığı getirildi. Uygulamanın ayrıntısı Kurumca çıkarılacak yönetmelik ve genelgeler ile duyurulacak.
Devamını Oku
27 Temmuz 2003
SSK'lıya askerlik borçlanma müjdesi
Sosyal Sigortalar Kurumu'na tabi olan sigortalıların askerlik borçlanması 4 Ekim 2000 tarih 616 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilmişti. Bu değişiklik sonrası, askerlik borçlanması primlerinin iki yıl olan ödeme süresi üç aya indirilmiştir.
Devamını Oku
20 Temmuz 2003
Dönem bordrosuna ceza kalktı
Bilindiği gibi 506 sayılı Kanunun 79'uncu maddesinin birinci ve beşinci fıkrası ile 140'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hükümleri uyarınca, dört aylık dönem bordrosunu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 17'nci maddesinde öngörülen sürede SSK'ya vermeyen ya da geç veren işverenler hakkında idari para cezası uygulanmaktaydı.
Devamını Oku
13 Temmuz 2003
Sosyal güvenlik barışı unutuldu
Ak Parti iktidara geldikten sonra gündeme gelen iş ve sosyal güvenlik barışından son günlerde söz edilmez oldu. Prim borçlarında yapılacak olan ödeme kolaylığı ile ilgili hükümetin bakanlarının yaptığı açıklamaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başeskioğlu desteklemiş ve yaklaşık iki ay önce bakanlığın çalışmasının devam ettiğini bildirmişti. Ancak henüz somut bir adım atılmadı.
Devamını Oku
6 Temmuz 2003
SSK aslına dönüyor...
Geçen haftaki yazımızda Sosyal Sigortalar Kurumu'nun özerkliğinin tarihe karışmakta olduğunu, SSK'nın hukuken varlığı bulunmayan Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlandığını yazmıştık. Ancak Ak Partili Milletvekilleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bu yanlışlıkları fark ederek duruma el koydular.
Devamını Oku
29 Haziran 2003
SSK yeniden yapılandırılıyor...
Sosyal Sigortalar Kurumu'nun kuruluş yasası 57. hükümet döneminde 616 sayılı KHK ile değiştirilmiş, Anayasa Mahkemesi söz konusu KHK'nin anayasaya aykırı olduğuna karar vermiş ve iptal etmişti. Bu karardan sonra Sosyal Sigortalar Kurumu kanunsuz kaldı ve çok büyük yönetim zafiyeti gösterdi.
Devamını Oku
22 Haziran 2003
Çalışma hayatında yeni cezalar
10 Haziran 2003 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu ile çalışma hayatını düzenleyen kurallara aykırı davrananlara karşı uygulanmak üzere oldukça ağır idari para cezaları getirildi. Bugünkü yazımızda bu cezalar ele alınmıştır.
Devamını Oku
15 Haziran 2003
Engelli çalıştırana teşvik
İş hayatını baştan başa tekrar düzenleyen yasa ile engelli işçi çalıştıran işletmelere teşvik getiriliyor. Devlet her bir engelli çalışan için yüzde 50 oranında SSK kesintisinden vazgeçiyor.
Devamını Oku
13 Haziran 2003
İşten atmak zorlaştı
İşveren; ırk, renk, cinsiyet, medeni hâl, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş, hastalık, kaza yüzünden geçici devamsızlık gibi gerekçeler göstererek işçinin sözleşmesini feshedemeyecek
Devamını Oku
12 Haziran 2003
Kiralık işçiniz var mı?..
Kanunun en fazla tartışılan konularının başında geçici iş ilişkisini düzenleyen 7. maddesi gelmiştir. Daha önce iş hukukumuzda bulunmayan bu konu, İş Kanunu tasarısında "ödünç iş ilişkisi" olarak yer almışken, Meclis Genel Kurulu'nda geçici iş ilişkisi şeklinde değiştirilmiştir. Hukukumuza 4857 sayılı İş Kanunu ile giren geçici iş ilişkisi, işverenin işçisinin yazılı rızasını alarak holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya kendisinin yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılmak şartıyla geçici olarak başka bir işverene devretmesi olarak tanımlanabilir.
Devamını Oku
8 Haziran 2003
İbraname nasıl olmalı?
İbraname (ibra senedi-ibra belgesi), işçinin işverenden iş ilişkisinden doğan alacaklarını tamamen aldığını ve çalıştığı işyerinden herhangi bir alacağının kalmadığını gösteren bir belgedir. İş Kanunu'nda ibranameye ilişkin herhangi bir düzenlenme yoktur Borçlar Kanunu'nda ise borcu sona erdiren haller arasında ibra sayılmamıştır.
Devamını Oku
1 Haziran 2003
İsteğe bağlı sigortada değişiklikler
İsteğe bağlı sigortaya giriş, primlerin ödenmesi ve prim oranlarında yapılan kanuni değişikliği daha önce açıklamıştık. Ancak uygulamanın nasıl olacağına yönelik sizlerden gelen sorulara cevap olması ve tereddütlerin giderilmesi için SSK tarafından 14 Mayıs 2003 tarihinde yayımlanan 12-123 Ek sayılı genelgedeki düzenlemelerin özetini veriyorum.
Devamını Oku
Başa Dön
1
...
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
Sona Git