Son Dakika
Yazarlar
Gündem
Ekonomi
Dünya
Teknoloji
Spor
Resmi İlanlar
Tümü
Politika
Sağlık
Kültür-Sanat
Eğitim
Magazin
T-Otomobil
Emlak
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Döviz
Altın
Haberler
Künye
İletişim
Seçim Sonuçları
Ramazan
Yaşam
Bir Zamanlar Türkiye
Video Galeri
3. Sayfa
Bizim Sayfa
E-Gazete
Bize Ulaşın : 444 0 144
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Anasayfa
>
Yazarlar
>
Yazar Detay
Mustafa Selçuk
mustafa.selcuk@tg.com.tr
1549 Yazı
2 Kasım 2008
Çöken nedir?
Son 15 yılda "tahayyül ötesi" biçimde büyüyen finans piyasaları şiddetli bir altüst oluşla çökünce, "aslında çöken ne idi" tartışmasını tetikledi.
Devamını Oku
30 Ekim 2008
Bitti mi?
Cevabı baştan vereyim: Hayır, bitmedi ve uzunca bir süre de bitmeyecek. Yaşanan finans krizini geçmişteki bölgesel veya kategorik krizlerin "aynısı ama daha şiddetlisi" olarak görürsek, büyük resmi, hem de fena halde ıskalarız.
Devamını Oku
28 Ekim 2008
Kriz filozofları
Pazar günü kriz ideologlarından laflamıştık, hatırlarsanız. Dünya piyasalarındaki çöküş o kadar derin ve tahminlerin o kadar fevkinde ki, sebep-sonuç ilişkisini rasyonel biçimde izah etmek ekonomistler için bir hayli güç... Bir kısım yorumcunun, olan-bitenle alakalı "felsefi açılımlar" yapması biraz da buna bağlanabilir.
Devamını Oku
26 Ekim 2008
Keynes, Marx vesaire...
Kriz, ideolojileri de köpürtüyor. Herkes çöküşün sebeplerini kendi ideolojik zemininde tarif ediyor. Marksistler "müstehzi" bir ifade ile sermaye ve kâr üzerine kurulu serbest piyasanın iflas ettiğini söyleyip K.Marx için güzellemeler yaparken, sosyal demokratlar "Keynes'e kulak vermediniz, bunlar başınıza geldi" diyerek devletçi kapitalizme selam sarkıtıyorlar.
Devamını Oku
23 Ekim 2008
Havayı mal diye satmak
Haftalardır tüm dünyayı sarsan ve muhtemelen aylarca da sarsacak şiddetli finans krizine neyin yol açtığını, bu işin profesyonellerinin dışında anlayabilen yok.
Devamını Oku
21 Ekim 2008
Bankaların krizle imtihanı
Türkiye ekonomisinin iki taşıyıcı kolonundan birisi olan finans sektörünün (diğeri de disiplinli kamu maliyesi) sağlam olmasının, küresel depremin etkilerini aza indireceğini anlatmaya çalışmıştım.
Devamını Oku
19 Ekim 2008
Bu da geçer ya hu!
Kriz, terör, resesyon, likidite darlığı, şehit, ergenekon, rüşvet, küresel ısınma, trafik, muhtıra, tehdit, statüko, yasak, cari açık...
Devamını Oku
17 Ekim 2008
Rakamlara göre bankalarımızın sermayesi güçlü ve çok sağlam
2001 krizinin ardından yapılarını güçlendiren Türk bankaları, güçlü özkaynakları, düşük batık kredi oranı ile krize karşı dayanıklı hale geldi
Devamını Oku
16 Ekim 2008
Biz de isteriz!
Gelişmiş ülkeler trilyonlarca dolarlık kurtarma planları açıklayıp bankalarının zarar ve yükümlülüklerini üstleneceğini açıklayınca bizdeki "kurtarılma bağımlıları" da koro halinde feryat ediyor: Hükümet kurtarma planı açıklasın!
Devamını Oku
14 Ekim 2008
Enseyi de karartma, tedbirsiz de olma
Felaket tellallığı yapmaktan "marazi bir keyif" duyan insanlar var; son krizde buna gerçekten inandım. Yorum adı altında, uyarı adı altında öyle bir endişe ve korku zerkediliyor ki, neredeyse "ört ki ölem" diyeceğiz. Küresel çaptaki bu muazzam finansal krizden bizler de etkileneceğiz; aklıselim sahibi hiç kimse aksini söyleyemez zaten.
Devamını Oku
12 Ekim 2008
Başınız göğe mi erecek?
Kötümserlik esnafından geçmişte bahsetmişimdir. Fasılasız biçimde "işler kötüye gidecek, felaket kapımızda, ekonomide hiçbir şey göründüğü gibi değil" derler.
Devamını Oku
9 Ekim 2008
Bir ülke batar mı?
Devletlerin iktisadi olarak batabildiklerini Rusya krizinde ve Arjantin'de görmüştük. Ödemeler dengesi çöken kamu maliyesi, borçlarını ödeyemez hale gelebiliyor, moratoryum (devletin iflası diyebiliriz) ilan edebiliyor.
Devamını Oku
7 Ekim 2008
Çürük elma!
Dünyanın dev bankaları birer birer devletleşiyor; zora giren her finans kuruluşunu kendi devleti kurtarıyor.
Devamını Oku
5 Ekim 2008
Duygusal Ekonomi!
Amerikan piyasalarının çöküşünü 1929 buhranına benzetenler var. Oysa 1929 borsadaki çöküşle başlamışsa da iktisadi bir kriz idi.
Devamını Oku
2 Ekim 2008
Demek ki durum vahim!
Bir ülkede kral sürekli yeni vergiler salıyor ve halkın tepkilerini de yanındakilere soruyormuş. "Halk homurdanıyor, halk öfkeli" denildikçe de yeni vergiler salıyormuş. Yeni bir vergiden sonra yanındakiler krala "halk hiç tepki göstermiyor, hatta şarkı söyleyip oynuyor" deyince kral "artık yeni vergi yok" demiş.
Devamını Oku
30 Eylül 2008
Mühürlü kalpler
"Otuz üç yıl saatim işlemiş, ben durmuşum Gökyüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum"
Devamını Oku
28 Eylül 2008
Makbul vatandaş kimdir?
"Yasalara uyan, vergisini veren, toplumsal kurallara ve başkalarının özgürlük alanına saygı gösteren kişidir" diyeceğimi düşünüyorsunuz.
Devamını Oku
25 Eylül 2008
Bize bir şey olmaz!
Bir tarafta kötümserler "bittik, mahvolduk, serbest piyasanın sonu" velveleleriyle umutsuzluk pompalarken, diğer tarafta da "bu kriz bize dokunmaz, hatta müthiş fırsatlar sağlar" diyen "polyanna" kıvamında iyimserler var.
Devamını Oku
23 Eylül 2008
Bitti mi?
Lafı dolandırmaya gerek yok: Dünya finans sistemi tarihinin en büyük çöküşünü yaşıyor. En büyük 5 yatırım bankasından 3'ü (B.Stearns, Lehman, Merrill) battı veya batarken kurtarıldı. Diğer 2'si (Morgan Stanley ve Goldman Sachs) ise ABD'nin tüm sistemi kurtarma hamlesiyle "ipten döndüler". Bu bir devrin sonu...Yatırım bankalarının finansal piyasalarda oluşturduğu sanal zenginliklerin, finansal mühendislik oyunlarıyla "üretilen" kaydi değerlerin sonu...
Devamını Oku
21 Eylül 2008
Manivela
Siz hiç imtiyazlarını, imkanlarını -hele fırsatçılıkla ve nahak yere ele geçirmişse- gönül rızasıyla bırakan birisini gördünüz mü? Böyle bir şey -eğer bir nedamet yoksa- mümkün olabilir mi?
Devamını Oku
Başa Dön
1
...
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
...
78
Sona Git