Son Dakika
Yazarlar
Gündem
Ekonomi
Dünya
Teknoloji
Spor
Resmi İlanlar
Tümü
Politika
Sağlık
Kültür-Sanat
Eğitim
Magazin
T-Otomobil
Emlak
Hava Durumu
Namaz Vakitleri
Döviz
Altın
Haberler
Künye
İletişim
Seçim Sonuçları
Ramazan
Yaşam
Bir Zamanlar Türkiye
Video Galeri
3. Sayfa
Bizim Sayfa
E-Gazete
Bize Ulaşın : 444 0 144
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Anasayfa
>
Yazarlar
>
Yazar Detay
M.Ali Özbudun
mehmetali.ozbudun@tg.com.tr
624 Yazı
17 Aralık 2006
Dolarizasyon gerçeği...
İstikrar politikası uygulayan gelişmekte olan ülkelerde, para otoritesinin manevra alanını daraltan sevimsiz değişkenlerden biri de dolarizasyondur. Dolarizasyon, çok boyutlu bir süreç. Varlıklarınızı ve/veya yükümlülüklerinizi yabancı para cinsinden oluşturduğunuzda, dolarize oluyorsunuz.
Devamını Oku
10 Aralık 2006
Halep oradaysa...
Ne demişler? "Ölçemezsen, değerlendiremezsin; değerlendiremezsen, yönetemezsin!" Neyin, nasıl ölçülmesi gerektiğine karar vermek ve gerçekleştirmek kolay olmayabilir. Ne var ki, ölçülebileni ölçmek, ölçülemeyeni ölçülebilir hale getirmek kaçınılmaz bir gereklilik.
Devamını Oku
3 Aralık 2006
Ders aldık mı?
Yağcılık, ince sanattır. Lideri öksürdüğünde, "Efendim, ne kadar güzel öksürüyorsunuz!" diye mukabele edenlere, tanık olmuşuzdur. Yağcılık öyle bir illettir ki, esneme ve yellenme de dahil olmak üzere, liderin tüm fizyolojik fonksiyonlarını tarassut altında tutmayı gerektirir.
Devamını Oku
26 Kasım 2006
Kokoreç...
Bir toplantıda, önümde oturan zevat hararetli bir biçimde, siyasetin çiftelerinden ve cilvelerinden dem vuruyor. Yıllar öncesini hatırlıyorum. 12 Eylül 1980 sonrasında, fakültemizde ders veren bir ünlü politikacı, bir gün aynen şöyle demişti: "Siyaset kokoreç gibidir, biraz (......) kokmalıdır; ama çok değil!"
Devamını Oku
19 Kasım 2006
Süte su katmak!
Süte fesat karıştırmak, az gelişmiş tarım toplumlarının önde gelen kurnazlıklarındandır. Lâfı fazla uzatmadan soralım:
Devamını Oku
12 Kasım 2006
II. Rekabet Kongresi
Rekabet, tehditleri ve fırsatları bünyesinde barındıran oldukça dikenli bir süreç. Ulusal ve uluslararası düzeyde rekabeti pek sevemedik, ama rekabetin meyvelerini tüketmek konusunda bir hayli iştahlı ve obur olduğumuzu söyleyebilirim.
Devamını Oku
5 Kasım 2006
İkilemler ve üçlemler...
Diyelim ki, bir ineğiniz var; etine de sütüne de aynı anda sahip olmak istiyorsunuz. -Mümkün mü?
Devamını Oku
29 Ekim 2006
"Mümtaz'ı okudun mu?"
Hani, "Hiç unutmam..." diye başlayan askerlik hatıraları vardır ya, benimki de öyle, ama askerlik değil, asistanlık hatırası. Yıl 1982, aylardan ağustos...
Devamını Oku
22 Ekim 2006
Nobel'in düşündürdükleri...
2006 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Edmund S.Phelps aldı. Ödül komitesi, Phelps'in, makro ekonomik politikalardan kaynaklanan amaç çatışmalarının analizi konusunda yaptığı katkıları ön plana çıkarmış.
Devamını Oku
15 Ekim 2006
Kaşarlandık mı?
Argo, her yanımızı sarmış durumda. Ekonomi ve finans dünyası da kendi argosunu üretiyor. Bir piyasa yorumcusu, " Biz artık kaşarlandık; piyasalar, iç siyasete ilişkin gerginlikleri iplemiyor.
Devamını Oku
8 Ekim 2006
Cari açık muhabbeti
Geçen hafta, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Ali Babacan, akademisyen köşe yazarlarıyla bir toplantı yaptı. Toplantının bir bölümüne katıldım; daha sonra bir "mücbir sebep" (force majeure) zuhur etti; izin istemeye bile fırsat bulamadan, ayrılmak zorunda kaldım.
Devamını Oku
1 Ekim 2006
Şeyttirdin mi?
Feribot iskelesinde beklerken, yanımda oturan zatın cep telefonu çalıyor. Oldukça gergin ve şifreli bir mükâlemeye, kulak misafiri oluyoruz.
Devamını Oku
24 Eylül 2006
Dalga gelir mi?
Hava raporu dinler gibi, piyasa yorumu dinliyoruz. Muhabir soruyor: -Yeni bir dalga gelir mi?
Devamını Oku
17 Eylül 2006
Büyümenin kaşıntısı!
Turgut Özal'ın rüyasıydı. Vaktiyle, "ihracata dayalı büyüme" ya da "ihracatın sürüklediği büyüme" (export-led growth) diye pazarlanan fiyakalı modeller vardı. Güney Kore, Tayvan, Singapur ve Hong Kong gibi ülkeler, başarı öyküsü olarak takdim edilirdi. Maalesef böyle bir modeli gerçekleştiremedik.
Devamını Oku
10 Eylül 2006
İki oyuna bir bilet, bu oyunlar bedava!
Bizim ülkemizde, gürültüden şikâyet etmek, ihtiyarlamak anlamına geliyor. Yaşlılarımız, gürültüden söz ederken "Kafam, artık patırtı götürmüyor!" tarzında tepki verirler.
Devamını Oku
3 Eylül 2006
AYI! -II-
Geçen hafta, karpuz tarlasını talan eden ayılardan bahsettik. Bugün, kültürümüze yabancı ve ithal bir kavramla, "ayı piyasası" ile devam etmek istiyoruz.
Devamını Oku
27 Ağustos 2006
AYI! -l-
Anlamı boyundan büyük ve bazen "makam-ı tezyifte" kullanılan, birçok sözcüğümüz var. Bunlardan biri de, "ayı" sözcüğü.
Devamını Oku
20 Ağustos 2006
Bölüştürmek ve kokuşturmak!
Üsküdar'dan, Sirkeci'ye geçiyorum. Gözüme çarpan imar rezaletleriyle, bir kere daha sarsılıyorum. İstanbul'un o muhteşem silüetini hançerleyen ve hançerletenlere öfkeleniyorum. Züğürt tesellisi kabilinden, aşağıdaki satırları karalıyorum.
Devamını Oku
13 Ağustos 2006
Aynanın ne suçu var?
Terazi ile oynayarak, göbeğinizi inceltebilir misiniz, kilonuzu azaltabilir misiniz? -Hayır!
Devamını Oku
6 Ağustos 2006
Huyu değişti!
Beklendiği gibi, temmuz enflasyonu yüksek çıktı. Bu konjonktürde önemli olan nedir? Önemli olan, son üç ay itibariyle kuyruğu diken enflasyonun, trend oluşturarak, ülkeyi yeniden yüksek kronik enflasyon sarmalına sokmamasıdır.
Devamını Oku
Başa Dön
1
...
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
...
32
Sona Git